Video VIDEO Paradă în costume de epocă şi cu piciorange, oferită de absolvenţii primei şcoli europene din Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După modelul liceelor din Bucureşti, Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea, prima instituţie de învăţământ din judeţul Vâlcea care a obţinut de curând certificatul de „şcoală europeană”, a organizat ieri seară, 15 mai, festivitatea de absolvire a elevilor de clasa a XII-a. Evenimentul a fost inedit prin forma de manifestare aleasă - parada pe străzile oraşului în costume de epocă şi cu picioroange.

Zeci de elevi au defilat aseară prin Râmnicu Vâlcea în costume de epocă, robe de absolvire, cu baloane şi flori, însoţiţi de doi purtători de piciorange. 

Liceenii de la Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea s-au inspirat de la acţiuni similare care au loc de mai mulţi ani în Capitală, pentru a organiza festivitatea de absolvire a elevilor de clasa a XII-a, promoţia 2018.

Evenimentul devenit deja tradiţie, a avut un traseu bine marcat: s-a plecat într-un impresionant marş prin oraş, din curtea şcolii, în jurul orei 17.00, prin faţa Episcopiei Râmnicului, până la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea, unde, datorită numărului mare de participanţi, a fost pusă la dispoziţia lor sala de festivităţi. 

Spectacol unic, oferit de o şcoală europeană

Pe drum s-a cântat, iar una dintre opriri, deja tradiţională, a fost chiar în faţa Primăriei Râmnicu Vâlcea, unde s-a scandat: „Peda”, „Peda” - prescurtarea fostei  denumiri a unităţii - „Liceul Pedagogic”. Aici, le-a ieşit în întâmpinare întreaga conducere, care îi aşteptase special, deşi programul de lucru se finalizase.

       

Paradă pe străzile Râmnicului, în costume de epocă şi piciorange, oferită de absolvenţii de la CNI Matei Basarab

       

Directoarea Alina Veţeleanu, cea care a condus parada tinerilor, le-a mulţumit reprezentanţilor primăriei pentru investiţiile finalizate sau în curs de realizare la această şcoală: reabilitarea clădirilor, parc etc., iar primarul Mircia Gutău i-a felicitat pe viitorii absolvenţi ai prestigioasei unităţi de învăţământ râmnicene şi le-a urat mult succes la toate examenele vieţii.

Elevii au făcut paradă cu ajutorul actorilor de la Teatrul „Ariel” cu care şcoala colaborează de mult timp, care au venit în costume de epocă şi cu piciorange. Adolescenţii s-au îmbrăcat în binecunoscutul costum de absolvire, cu robă şi tocă. Doar eşarfele în culori diferite erau menite să-i diferenţieze în funcţie de profilul absolvit şi baloanele cu litera clasei din care făceau parte. N-au lipsit: fluierele, florile şi jandarmii care să le asigure o acţiune fără incidente pe străzile din Râmnic.

„A fost o poveste multiplicată, am trăit fiecare copil în parte”

„Pentru mine este o stare extrem de încărcată, pentru că am predat la trei dintre clasele care termină în acest an. Am avut şi profilul uman, şi real şi vocaţional - pedagogic. Şi a fost într-adevăr o poveste multiplicată. Am trăit fiecare copil în parte. Chiar a fost o stare plină din toate punctele de vedere. Mi-am dorit să simt această absolvire şi m-am bucurat de reacţiile lor. Chiar dacă ne numim Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab”, elevii continuă să se identifice în continuare cu fostul Pedagogic şi de aici şi scandările cu „Peda”, „Peda”. Parada a fost şi ea o formă de a-şi serba absolvirea”, a declarat directoarea Alina Veţeleanu de la CNI „Matei Basarab” pentru Adevărul. 

„Nu am fi noi fără profesorii care ne-au învăţat că trebuie să credem în visurile noastre”

În discursul său, şefa uneia dintre clase, a cărei poveste aţi putut-o afla din paginile Adevărul, Oriana Mariam Suciu, a pomenit despre empatie, momente de neuitat şi căldura dăruite şi clădite de profesori în elevii de la „Peda”, despre albumul plin cu amintiri şi poveşti, „Nu am fi noi fără profesorii care ne-au învăţat: că trebuie să sperăm, să iertăm şi să credem în visurile noastre; că educaţia înseamnă, în primul rând, pasiune, dăruire şi iubire; că arta de a şlefui cuvintele vine întotdeauna din interior; că fiecare ecuaţie matematică se rezolvă nu doar cu exerciţiu ci şi cu pasiune; că pentru a reuşi în ceea ce ne propunem, trebuie mai întâi să credem; că geografia este mult mai aproape de noi decât am putea vreodată crede; că istoria este iubirea de origini; că desenul înseamnă să dai frâu liber imaginaţiei; că înainte de toate trebuie să credem în noi şi în ceea ce avem de făcut; că sportul înseamnă 90 % voinţă; că muzica este armonie, că reacţiile chimice sunt şi formă şi culoare, că filozofia înseamnă suflet şi cuvânt, iar informatica ne învăţă să jonglăm cu programele”, a spus absolventa considerată „o istorie vie a şcolii, un vârf de lance al generaţiei sale”.

    

Discurs emoţionant al unei absolvente, şefă de promoţie, a unei „şcoli europene” din Vâlcea

Olimpica la matematică, psihologie şi pedagogie a vorbit despre echipele care încheie un proiect, dar încep un nou capitol dintr-o „poveste fără sfârşit” pe care vor continua să o scrie împreună. „Vă învităm şi pe dumneavoastră să faceţi parte din această călătorie plină de fericire şi nu spre fericire, pentru că, aşa cum spunea un mare înţelept, fericirea este mult mai aproape de noi decât ne-am închipui”, a fost invitaţia Orianei către toţi cei prezenţi: părinţi, bunici, fraţi, mătuşi, prieteni, la cursul de absolvire.

Astăzi, 16 mai, şefa de promoţie, Natalia Tăbârcă, eleva care a finalizat ciclul liceal cu media 10, a ţinut discursul de predare a ştafetei către elevii de clasa a XI-a.