Vâlcea, pe primul loc la cazuri noi de COVID-19. Restaurantele se închid, nunţile şi pomenile sunt interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă Adevărul

Pandemia obligă autorităţile din Vâlcea să ia măsuri drastice în 19 localităţi din judeţ, printre care trei staţiuni şi municipiul reşedinţă.

Vâlcea se situează pe primul loc în topul judeţelor în care numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a crescut foarte mult în ultima perioadă.

Din acest motiv, autorităţile s-au văzut nevoite să adopte măsuri drastice în localităţile unde s-au înregistrat cele mai multe infectări, care merg până la purtarea obligatorie a măştii de protecţie inclusiv pe stradă ori în spaţii deschise pentru un număr mai mare de două persoane care nu provin din aceeaşi familie. 

O parte dintre agenţii economici îşi vor reduce (la o treime - restaurantele şi cafenelele) sau suspenda activitatea, iar evenimentele vor fi interzise cel puţin pentru următoarele două săptămâni. 

Este vorba de 19 localităţi, unde incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile a depăşit 1,5/1000 de locuitori: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Călimăneşti, Voineasa, Ocnele Mari, Păuşeşti Măglaşi, Vlădeşti, Buneşti, Pietrari, Stoeneşti, Costeşti, Olanu, Drăgoeşti, Galicea, Milcoiu, Goleşti, Bujoreni, Runcu, Berislăveşti.   

Purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe stradă

În localităţile anterior menţionate timp de două săptămâni, între 1 şi 14 octombrie, vor fi suspendate jocurilor de noroc, activitatea cinematografelor, evenimentele publice: spectacole, concerte, evenimente culturale; dar şi târgurile săptămânale ori de produse tradiţionale, bâlciurile, talciocurile sau pieţele volante.

În aceeaşi perioadă vor fi interzise nunţile, botezuri, zilele onomastice şi rânduielile bisericeşti: pomeni, parastase în localurile publice din spaţii închise. 

„Purtarea măştii de protecţie pentru persoanele adulte şi copiii de peste 5 ani este obligatorie şi în spaţiile deschise dacă se află în grupuri mai mari de două persoane ce nu fac parte din aceeaşi familie”, se precizează într-un comunicat de presă al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

După două săptămâni, începând cu 15 octombrie, măsurile se vor prelungi doar dacă va fi nevoie: „Aceste măsuri vor fi actualizate săptămânal, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, analizată pe o perioadă de 14 zile”, menţionează aceeaşi sursă.

Focar de COVID la Energetic - una dintre cele 15 şcoli, închise 

Unităţile de învăţământ din întregul judeţ (407 instituţii de stat şi private) vor funcţiona în continuare după cele trei scenarii: roşu - 15 unităţi, galben - 170 instituţii de stat şi 11 particulare şi verde - 210 instituţii de stat şi una particulară. 

Sunt cuprinse în scenariul roşu şcolile şi grădiniţele din localităţile unde există mai multe de 3 cazuri de COVID - 19 la mia de locuitori. Este vorba despre unităţi şcolare din Drăgoeşti, Băbeni, Pietrari şi Râmnicu Vâlcea: Şcoala Gimnazială nr.1 Drăgoeşti, Grădiniţa cu program normal nr.1 Drăgoeşti, Grădiniţa cu program normal din satul Geamăna - Drăgoeşti, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Băbeni, Liceul „George Ţărnea” Băbeni, Grădiniţa cu program normal Băbeni, Şcoala Gimnazială din satul Valea Mare - Băbeni, Şcoala Gimnazială din satul Romani - Băbeni, Şcoala Primară din satul Valea Mare – Băbeni, Grădiniţa cu program normal din satul Valea Mare – Băbeni, Grădiniţa cu program normal din satul Romani – Băbeni, Grădiniţa cu program prelungit din satul Tătărani – Băbeni, Şcoala Gimnazială Pietrari, Grădiniţa cu program normal Pietrari şi Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea.

Colegiul Energetic a fost închis fiind declarat focar COVID, după ce au fost confirmate trei cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2. 

Alte 11 clase şi trei grupe de grădiniţă au cursurile suspendate

În afara liceului din Râmnicu Vâlcea, în 11 clase şi trei grupe de grădiniţă au fost suspendate cursurile, după ce au apărut cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus atât în rândul elevilor cât şi al cadrelor didactice: nouă clase (opt de învăţământ gimnazial şi una de învăţământ primar) de la Şcoala Gimnazială nr.13 din Râmnicu Vâlcea, o clasă de la Liceul „Preda Buzescu” din Berbeşti, o clasă de învăţământ primar de la unitatea particulară ”Discovery Kids”, grupa mică de la Grădiniţa cu program prelungit Ostroveni 3 – Râmnicu Vâlcea şi două grupe de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 6 din Râmnicu Vâlcea.

Prefectul de Vâlcea, Sebastian Fârtat a motivat măsurile impuse prin faptul că judeţul este „pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte creşterea incidenţei cumulate a cazurilor de infectare în ultimele săptămâni”.

„Sunt măsuri dure care, într-adevăr, afectează o parte dintre agenţii economici din judeţ, însă necesare pentru a nu ajunge într-o situaţie şi mai gravă”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Măsuri pentru agenţii economici cu activitatea suspendată sau redusă

În cazul agenţilor economici afectaţi de această decizie, există măsuri compensatorii: pentru fiecare angajat, pot primi lunar 75% din salariul mediu brut pe economie, dacă se întrerupe activitatea, sau 41,5% din salariul mediu brut pe - dacă au activitatea redusă. 

Consider că situaţia impune responsabilitate din partea tuturor şi că toţi trebuie să depunem eforturi pentru a depăşi această perioadă. Mai bine să mă judece un om sănătos, decât să mă pomenească un om bolnav!”, a precizat prefectul Sebastian Fârtat.

Vă mai recomandăm şi:

UPDATE Alegeri locale 2020. Cine a câştigat alegerile în Vâlcea: „I-am zdrobit”

Scandal cu poliţişti, cătuşe şi spray lacrimogen: „De nu ţi-oi da eu cu ranga în cap, morţii mă-tii” VIDEO 

Mai multe pentru tine:
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort