Primăria vrea să-i scape pe râmniceni de calvarul de a-şi duce morţii în cimitirele din alte localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cimitirele din Ramnic nu mai sunt locuri de veci de aproape doi ani. Foto arhiva Adevarul

Primăria Râmnicu Vâlcea a realizat deja Planul Urbanistic Zonal pentru amenajarea unui cimitir modern în zona de sud a oraşului.  Primarul interimar Ion Gigi Matei nu exclude posibilitatea ca terenul pe care va fi amplasat cimitirul să treacă în proprietatea publică a Municipiului în urma unei expropieri pentru cauză de utilitate publică.

Problema locurilor de veci ar putea fi rezolvată în Râmnicu Vâlcea în scurt timp, prin amenajarea unui cimitir modern în zona târgului de la Râureni. Pentru că în cele două cimitire administrate de primărie nu mai sunt locuri de veci de aproape doi ani, edilii din Râmnicu Vâlcea au cerut deja un studiu tehnic în zonă pentru a vedea care ar fi principalele disfuncţionalităţi în cazul în care s-ar trece la amenajarea cimitirului în sudul municipiului. Mai mult decât atât, râmnicenii care deţin terenuri agricole în zona târgului au participat deja la două dezbateri pe această temă. 

„Se va face o evaluare a terenurilor, care se va supune aprobării Consiliului Local. Ulterior, vor fi despăgubiţi cei patru sau cinci proprietari care deţin teren agricol în zona târgului. În cazul în care aceştia nu vor fi de acord cu suma propusă, se va trece la expropiere pentru cauză de utilitate publică”, precizează primarul interimar Ion Gigi Matei. 

Amenajarea cimitirului atrage cu sine o serie de investiţii în zonă. Pentru început, primăria va fi obligată să modernizeze şi să prelungească strada Târgului.

Potrivit Palunul Urbanistic Zonal, cimitirul va fi amenajat pe o suprafaţă de aproximativ 27 000 de metri pătraţi, va avea o capacitate între 1 900 şi 2 500 de locuri, din care aproximativ 200 de locuri pentru cultul musulman. 

În acest moment, râmnicenii îşi înmormântează rudele în cimitirele din localităţile limitrofe, în Ocnele Mari şi Budeşti. Familiile înstărite mai găsesc câte un loc de veci şi în cimitirele private din oraş.