Otrava din cereale. Cum recunoaştem gustările pline de aditivi şi cum pregătim cel mai sănătos mic dejun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fel ca multe alte produse din comerţ, o parte dintre cerealele servite la micul dejun sunt adevărate bombe alimentare, din cauza conţinutului mare de aditivi şi zahăr.

Primele indicii despre ce conţin cerealele ar trebui să fie oferite pe eticheta produsului, dar puţini dintre consumatori reuşesc să recunoască un aditiv alimentar, mai ales dacă acesta nu apare sub formă codificată (litera E urmată de trei cifre). 

Majoritatea produselor din comerţ pe bază de cereale, mai ales cele pentru copii, conţin  o cantitate mare de zahăr şi îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul (E 951). La acestea se adaugă emulsifiatorii, antioxidanţii şi metabilsufitul de sodiu, un conservant care se găseşte atât în cereale, cât şi în biscuiţi. 

“Unele produse conţin cantităţi importante de zahăr. Din păcate, producătorii nu se rezumă doar la zahăr şi folosesc inclusiv îndulcitori artificiali. Dacă în ziua respectivă mâncăm şi prăjituri sau pâine, ajungem să depăşim cu mult doza zilnică de zahăr recomandată. În general, E 223 sau E 224, conservaţi care aproape că nu lipsesc din biscuţi, se folosesc şi în cazul cerealelor expandate, pentru că astfel termenul de valabilitate este mai mare. De asemenea, contează foarte mult gustul unui produs, informaţia primară care ajunge la creier, aşa că producătorii folosesc de foarte multe ori şi potenţiatori”, spune Daniela Ştefoane, doctor inginer în industrie alimentară. 

Cum se prepară un mic -dejun sănătos

Specialiştii sunt de părere că cerealele cu fructe, ciocolată sau musli din comerţ sunt de evitat, pentru că oricine poate să-şi prepare singur un mic-dejun sănătos. 

„Putem să combinăm fulgii de ovăz, grâu sau alte cereale cu nuci, fructe proaspete sau uscate, şi lapte. De asemenea, cine simte nevoia de dulce poate să pună în bol o linguriţă de zahăr. Ideea e ”, mai spune Daniela Stefoane. Printre aditivii care se găsesc în foarte multe produse din comerţ sunt coloranţii şi monoglutanatul de sodiu. 

Mai multe pentru tine:
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Privilegiu, nu obligație. Cum se construiește relația copiilor cu bunicii. „Un adolescent care-ți apasă butoanele îți face o favoare”
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Nazare nu vrea desființarea ANAF: „România are nevoie de venituri, nu își permite să piardă o instituție esențială pentru colectarea lor”
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”