Dorin Dobrişan, directorul CEC Bank Vâlcea, campionul luărilor de mită, trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faptele de luare de mită ale directorului CEC Bank, Dorin Dobrişan, au ajuns pe masa judecatorilor

Procurorii DNA i-au reţinut 26 de acte materiale de luare de mită. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Ovidiu Văleanu, administratorul, Florian Arsenescu, directorul economic şi Maria Popescu, casier, cu toţii de la Total Distribution Group Vâlcea.

Dorin Dobrişan, în calitate de director al CEC Banck, Sucursala Râmnicu Vâlcea şi preşedinte al Comitetului de Credite al aceleiaşi unităţi bancare, a pretins şi primit - potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Serviciul teritorial Piteşti - drept mită, de la Ovidiu Văleanu, administrator la SC Total Distribution Group Vâlcea SRL şi Sc Topi Import SRL, un autoturism de teren în valoare de 267.642 lei, dar şi alte foloase necuvenite în sumă totală de 9.902 lei. Maşina şi folosele necuvenite au fost primite pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, Dobrişan să îl sprijine pe Văleanu să obţină fraudulos mai multe credite în valoare de 13.100.000 lei, atît pentru firmele sale, cât şi un credit de nevoi personale de 562.500 lei. O parte din contravaloarea autoturismului a fost plătită de Văleanu Ovidiu la data la care a fost suplimentat unul dintre creditele pentru firme.


Documente falsificate cu ajutorul angajaţilor


Pentru obţinerea creditului de nevoi personale, Ovidiu Văleanu a întocmit în fals şi a folosit mai multe documente (contract de consultanţă încheiat cu SC TOPI IMPORT EXPORT S.R.L şi o adeverinţă de salariat şi vechime în muncă în cadrul aceleiaşi firme), acte semnate şi de Florian Arsenescu, în calitate de director economic. În acelaşi scop, a determinat un angajat al firmelor respective să întocmească în fals două facturi fiscale pe care le-a folosit la documentaţia de creditare.
Cu ocazia audieri ca martori în acest dosar penal, Marian Petrescu şi Maria Popescu, angajaţi la firmele reprezentate de Văleanu Ovidiu, au făcut afirmaţii mincinoase în scopul de a-l exonera pe acesta de răspundere penală.Până în prezent, CEC Bank nu s-a constituit parte civilă în cauză. În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Văleanu Ovidiu şi asupra unei sume de bani aparţinând inculpatului Dobrişan Dorin.


Dobrişan, cercetat şi într-un alt dosar


În perioada februarie 2006 - noiembrie 2008, în baza unor înţelegeri frauduloase, Dorin Dobrişan, tot în calitate de director al sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A (societate cu capital integral de stat) şi de preşedinte al Comitetului de Credite al aceleaşi unităţi bancare, a semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii, atribuite în condiţii nelegale societăţii SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea, administrate de inculpatul Ciogescu Ovidiu-Eugen. Valoarea totală a contractelor atribuite de C.E.C. - sucursala Rm. VÂLCEA către executantul S.C. ELECTROVÂLCEA S.R.L. privind efectuarea unor lucrări de construcţii, prestări servicii, reparaţii şi modernizări la diferite agenţii C.E.C. aflate în subordinea sucursalei RM. VÂLCEA a fost de 1.431.196,95 lei.
Din actele de urmărire penală efectuate de procurorii DNA, Serviciul Teritorial Piteşti, a rezultat ca unul dintre acele contracte a fost atribuit şi derulat în condiţii nelegale, cauzându-se o pagubă în cuantum de 129.486,42 lei în dauna sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A

A dat credite de 6.250.000 lei pentru Electrovâlcea


De asemenea, în perioada 2005 - 2009, SC ELECTROVÂLCEA SRL a beneficiat din partea unităţii bancare menţionate de o linie de credit acordată iniţial în cuantum de 1.000.000 lei şi suplimentată ulterior la suma de 6.250.000 lei, cu prelungirea perioadei de rambursare. Suplimentarea succesivă a liniei de credit s-a făcut cu încălcarea, de către inculpatul Dorin Dobrişan , a normelor bancare interne. În aceeaşi perioadă, S.C. MARVELOV S.R.L (administrată de Ciogescu Ovidiu Eugen) a beneficiat de un credit bancar de investiţii in valoare de 382.500 lei şi de şase credite bancare de tip finanţare stocuri în sumă totală de 2.040.000 lei.

Mită, patru autoturisme de lux

În schimbul „serviciilor" făcute în calitatea sa de director al Sucursalei CEC BANK S.A. Rm. Vâlcea şi respectiv de preşedinte al Comitetului de credite, Dobrişan Dorin a primit cu titlu de mită, de la Ciogescu Ovidiu-Eugen, patru autoturisme de lux achiziţionate în sistem leasing, cu o valoare 164.422,36 euro şi 195.907,02 lei (VOLKSWAGEN PASSAT HL, AUDI A6 QUATTRO 3TDI, AUDI A4 2.7TDI, VOLKSWAGEN PASSAT, model CC) şi bunuri de uz casnic în valoare de 27.220 lei (aparatură electronică precum home cinema, televizoare cu cristale lichide, combine frigorifice, maşini de spălat, etc)
În contextul aceloraşi activităţi infracţionale, în perioada 2006 - 2009, Constantin Bododea Constantin, în calitate de inginer în cadrul Compartimentului Logistică al CEC BANK - Sucursala Rm. Vâlcea, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Logistic a facilitat atribuirea în mod preferenţial a unor contracte de lucrări SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea şi totodată, în calitate de diriginte de şantier, a confirmat, prin semnarea devizelor - situaţii de lucrări, decontarea unor lucrări ce nu au fost executate ori care depăşeau valoarea reală a investiţiei, semnând în acest sens procese verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, pentru lucrări ce nu erau executate. În schimb, a primit cu titlu de mită de la Ciogescu Ovidiu Eugen bunuri de uz casnic în valoare totală de 27.554,72 lei (aparatură electronică precum home cinema, televizoare cu cristale lichide, Aparat foto digital, notebook, frigider, maşina de spălat etc). Toate sumele pentru cumpărarea produselor date cu titlu de mită au fost luate şi folosite din gestiunea SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea .


Deconturi făcute cu... mărinimie

De asemenea, Dorin Dobrişan, în calitate de director al CEC BANK - Sucursala Rm. Vâlcea a dispus efectuarea de plăţi nejustificate aferente unor contracte de intermediere către S.C. DELUX IMOBILIARE SRL Rm. Vâlcea, S.C. PRO CONFORT CONSTRUCT SRL Rm. Vâlcea şi S.C. MARVELOV SRL Rm. Vâlcea în valoare totală de 203.022,11 lei. Banii au fost decontaţi fără a exista documente care să ateste prestarea în fapt a respectivelor servicii, pe baza unor documente fiscale falsificate de administratorii celor trei societăţi, inculpaţii Popescu Luminiţa şi Kovacs Florina şi Ciogescu Ovidiu Eugen, fără respectarea obligaţiilor contractuale.
Documente falsificate pentru obţinerea de credite personale

La data de 16 noiembrie 2007, Dobrişan, în calitate de preşedinte al comitetului de credite din cadrul Sucursalei CEC BANK Vâlcea şi-a aprobat şi a contractat un credit de nevoi personale de la aceeaşi sucursală în cuantum de 1.200.000 lei şi alt credit de 700.000 lei, pentru inculpatul Bododea Constantin, utilizat în realitate tot de Dobrişan. Pentru obţinerea celor două credite, sprijinit fiind de  Alexandra Mădălina Ciuteanu, a folosit documente falsificate. Cele doua credite nu au mai fost returnate.

CEC Banck Vâlcea prejudiciat cu peste 2.300.000 lei

Prejudiciul total reţinut în dauna CEC Bank sucursala Rm. Vâlcea se ridică la 3.154.047 lei, instituţia respectivă constituindu-se parte civilă cu suma de 2.380.516 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurile mobile/imobile aparţinând lui Dorin Dobrişan , Ovidiu Eugen Ciogescu şi Constantin Bododea.
La data de 2 septembrie 2010, Tribunalul Argeş a hotărât arestarea preventivă a inculpaţilor Dobrişan Dorin şi Ciogescu Ovidiu Eugen. Faţă de Constantin Bododea procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, iar faţă de Luminiţa Popescu, Florina Kovacs  şi  Alexandra Mădălina Ciuteanu, măsura preventivă de a nu părăsi ţara.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Argeş.