CET Govora vinde polonezilor de la Ciech toate acţiunile deţinute la USG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea CET Govora renunţă la pachetul de acţiuni deţinut la  Uzinele Sodice Govora (USG) pentru şase milioane de lei.

Acţionar minoritar la USG, CET Govora nu mai poate interveni activ în luarea deciziilor la nivelul societăţii începând cu luna septembrie 2015, de când polonezii au decis o ultimă majorare a capitalului social. În lipsa lichidităţilor, CET Govora  nu a reuşit să menţină nivelul de participare, vâlcenii deţinând în prezent doar 1,17 %, faţă de 5 % în 2006, din capitalul social al USG, respectiv 24 574 743 de acţiuni.

 Actuala conducere a CET Govora susţine că tranzacţia este oportună, întrucât compania ar obţine din vânzarea acţiunilor lichidităţi de 6,14 milioane de lei.  

 „În septembrie 2015  nu am avut cinci milioane de euro pentru a ne menţine participarea, am devenit astfel un acţionar minoritar cu 1,17 % din capitalul de 117 milioane pe care-l are USG. Din punct de vedere al oportunităţii, nu mai merită să rămânem acţionari la o societate care s-a dezvoltat, care mai are de plată doar şase milioane, suma  garantată ce urmeaza sa fie plătită în următorul an şi jumătate. Mai mult decât atât suntem în discuţii cu USG ca o parte din aceşti bani să-i încasăm în perioada imediat următoarea pentru finanţarea problemelor de mediu şi pentru investiţii. Decizia noastră este una şi de oportunitate, şi economică, relaţia cu USG este una consolidată, iar din acest motiv Directoratul şi Consiliu de Supraveghere şi-au dat acordul pentru încasarea acestor bani. Avem nevoie de aceşti bani pentru a investi în alt proiect”, a declarat Constantin Lepădat, directorul economic al CET Govora. 

Banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor deţinute la USG vor fi folosiţi pentru achiziţia, în luna martie, a deficitului  de certificate de emisii de gaze de seră pe 2015.