Statuia soldatului necunoscut, ”zbor” de 200.000 de lei către noua casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul va fi dus în atelierul unui artist local unde va fi restaurat

O statuie din bronz, dedicată eroilor din Primul Război Mondial, a fost mutată, marţi 7 mai, dintr-un parc într-altul printr-o decizie a autorităţilor locale din Câmpina. Procedura a fost extrem de costisitoare. Primăria Câmpina a alocat pentru mutarea monumentului suma de 200.000 de lei.

Decizia de a muta statuia a fost luată la iniţiativa primarului Horia Tiseanu şi cu acordul Consiliului Local, după ce, parcul în care se afla monumentul a intrat într-un proces de modernizare. Pentru că statuia din bronz care întruchipează un soldat din Primul Război Mondial nu-şi mai găsea locul în parcul modernizat, autorităţile au decis să-i găsească o nouă ”casă”, într-un alt parc aflat la o distanţă de doar câteva sute de metri de primul.

Mutarea soldatului a stârnit reacţii adverse şi nu doar la nivel local, atunci când s-a aflat de câţi bani este nevoie pentru acest demers. Primăria din Câmpina va plăti de la bugetul loca 184.794 de lei. Reprezentanţii administraţiei publice locale au explicat că este nevoie de o sumă atât de mare pentru că proiectul implică şi alte cheltuieli decât mutarea în sine.

FOTO ziarul Oglinda de Câmpina

”Este nevoie de această sumă pentru că vorbim despre ceva ce cuprinde atât execuţia, cât şi demolarea, dar şi reamplasarea acestui monument. Din cauză că vorbim despre un monument istoric, este clar că am avut nişte criterii pe care a trebuit să le respectăm conform comisiei naţionale de for public, iar proiectele a trebuit să fie făcute conform avizării acestei comisii”, a declarat, imediat după votarea proiectului, Ioana Bumbăcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Câmpina.

Întrebată de ce a fost nevoie de înlocuirea soclului din beton placat cu marmură, pe care este amplasată în prezent statuia, cu un altul din tablă, purtorul de cuvânt al Primăriei Câmpina a precizat că tot Comisia Naţională a Monumentelor de For Public a impus o altă formă a noului soclu pentru acest monument istoric. În plus postamentul pe care este montat în prezent monumentul este deteriorat şi nu mai poate fi restaurat.

Astfel, statuia soldatului a fost ridicată de pe actualul amplasament şi dusă deocamdată în atelierul unui artist local unde va fi restaurată.