Cum se prepară vinul tonic de rozmarin. „Trezeşte spiritele inimii şi alungă lipsa de curaj şi grijile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Shutterstock

Rozmarinul, supranumit „planta oamenilor puternici”, una dintre cele mai apreciate ierburi aromatice folosite în bucătărie şi în medicina naturistă, este ingredientul esenţial al unui vin tonic deosebit de aromat care poate fi preparat, simplu, acasă.

Trebuie precizat că de la plantă se folosesc frunzele de rozmarin, Rosmarini folium, recoltându-se doar treimea superioară a ramurilor.

Frunzele conţin flavonoide, acid rozmarinic, ulei esential, taninuri, principii amare, acid rezinic, camphor, betacaroten, vitamin C, calciu, fier, magneziu, triterpene.

„Substanţele active din compoziţia sa îi conferă rozmarinului proprietăţi antiseptice, antispastice, digestive, antidolorifice, tonifiante”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Calităţile sale tonice sunt valorificare inclusiv într-un preparat considerat chiar afrodisiac: vinul de rozmarin.

„Se obţine astfel: pune într-o sticlă cu gâtul larg un pumn de ace de rozmarin, o jumătate de baton (pisat) de scorţoşoară şi o felie de ghimbir proaspăt, toarnă peste ele un litru de vin alb sec şi lasă-le o săptămâna la macerat. Apoi strecoară şi bea câte un păhărel, de două ori pe zi. Este un tonic general, care trezeşte spiritele inimii şi ale întregului organism şi alungă lipsa de curaj şi grijile”, mai spune Elena Badea.

  

Un excelent tonic se poate obţine însă şi în combinaţie cu vin roşu (50 de grame de frunze verzi de rozmarin la un litru de vin, lăsate la macerat între cinci şi şapte zile).  Pentru a intensifica aroma se pot adăuga şi câteva picături de ulei senţial de rozmarin pentru uz intern, dar numai după ce consultaţi un specialist).

Atenţie!

Preparatele obţinute din Rosmarini folium sunt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează. O atenţie deosebită trebuie acordată uleiului esenţial, ce poate fi administrat doar la indicaţiile unui medic. 

"Administrat în doze mari sau timp îndelungat, uleiul esential de rozmarin determină gastroenterite, nefrite şi convulsii epileptiforme", explică Elena Badea.

Trebuie, de asemenea, precizat că uleiul de rozmarin este contraindicat persoanelor diagnosticate cu hipertensiune.

Mai multe pentru tine:
Prințesa Rajwa a dus moda din Iordania la Palatul Elysée din Paris! Întâlnire istorică cu Brigitte și Emmanuel Macron
Temperatura la care trebuie setat termostatul pentru a preveni umezeala, mucegaiul și facturile mari. Recomandările experților
Neliniște la palat! Ce crede familia regală britanică despre apariția lui Meghan Markle la Săptămâna Modei de la Paris
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Oana Roman nu îl mai menajează pe Botezatu! „Se îmbracă de zici că vrea să impresioneze un extraterestru cocalar”
De ce Eugen Cristea și Anca Pandrea simt în casă energia persoanelor moarte: „Nu oricine poate”. Și Mihai Onilă are o legătură paranormală cu fiica-înger: „O aud mental”