Cum se prepară sucul natural de cătină şi în ce afecţiuni este foarte util

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul

Cătina, arbustul spinos, cu fructe portocalii, este considerat o sursă valoroasă de substanţe active datorită nu doar compoziţiei bobiţelor sale astringente, ci şi compuşilor ce se găsesc în scoarţă, seminţe şi chiar frunze, toate utilizate în scop terapeutic.

Cele mai apreciate sunt însă fructele, utilizate ca atare sau, frecvent, sub forma siropurilor, ceaiurilor şi extractelor.

„Ele au făcut parte din alimentaţia cosmonauţilor ruşi, savantii sovietici recunoscând efectul energizant şi de echilibrare al acestora, precum şi capacitatea lor de mărire a rezistenţei organismului la acţiunea radiaţiilor cosmice”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Fructele conţin substanţă uscată, zaharuri, acizi organici, pectine. polifenoli şi tananţi, flavonoide, celuloză, proteine, un ulei deosebit de complex, betacaroten, microelemente (dintre care amintim fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier, vitamine liposolubile (A, E, F, D ), vitamine hidrosolubile (C, P,  K, B1-B9 ), aminoacizi esenţiali. acizi graşi esenţiali şi nu numai.

Cea mai simplă formă de administrare, care păstrează toate elementele nutritive ale fructelor, este sucul proaspăt de cătină.

„Se obţine prin zdrobirea fructelor proaspăt culese, cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face într-un vas de porţelan, până când se formează o pastă foarte aproape de consistentă lichidă, care va fi consumată imediat, pentru a nu se oxida. Din cauza gustului său astringent, nu este tocmai o băutură delicioasă, dar poate deveni plăcut la gust în combinaţie cu mierea, morcovul sau mărul”, mai spune Elena Badea. 

Sucul natural de cătină este util în caz de hepatită şi ciroză hepatică, când se administrează (după consultarea unui medic) o jumătate de pahar pe zi, dar şi în caz de enterită şi colită de putrefacţie, când  se consumă suc proaspăt în amestec cu morcov (la o jumătate de pahar de suc de morcov se adaugă patru-cinci linguri de suc proaspăt de cătină). Indicate sunt cinci-şase doze pe zi. 

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm să cereţi întâi sfatul unui medic.

Mai multe pentru tine:
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
De ce acte ai nevoie ca să votezi la alegerile din Republica Moldova dacă ești în străinătate
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Cât costă un sejur la munte în vacanța de toamnă. Ce includ ofertele și care sunt stațiunile din România pe care le preferă turiștii
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Povestea şocantă a unui accident de avion: Mi-am mâncat prietenii ca să supraviețuiesc
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză