Cum a fost izolată Cetatea Poenari de urşi. Administratorii spun că sistemul „nu-i omoară, doar îi îndepărtează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închisă în primăvara acestui an din cauza urşilor care au atacat turişti, Cetatea Poenari de la Arefu - Argeş s-a redeschis joi, 5 decembrie. Consiliul Judeţean Argeş a montat un gard electric care-i va proteja pe turişti de animalele sălbatice.

Lucrările de instalare a gardului electric pentru protejarea turiştilor de la Cetatea Poenari s-au încheiat miercuri, 4 decembrie 2019.  

Recepţia lucrării a avut loc ieri, iar de joi, 5 decembrie, este permis accesul vizitatorilor la cetate.

Gardul electric are o lungime de aproximativ 700 de metri, a fost montat pe ambele părţi ale celor 1.480 de trepte care duc spre fortăreaţă. 

„Este un sistem de împrejmuire cu conductori electrici. Sunt cinci fire şi pe o parte, şi pe alta a scării, prin care trece un curent, cu nişte impulsuri electrice, astfel încât, în momentul în sunt atinse, urşii şi orice alte animale care vin acolo sunt respinse. Nu le electrocutează, nu le omoară, doar le îndepărtează! Mai vin încă o dată, păţesc la fel, iar apoi învaţă că acolo e un pericol şi nu mai apar în zonă. Nu e periculos nici pentru om, indiferent dacă are stent sau orice aparat montat. E vorba doar de un impuls care te respinge automat”, a declarat, pentru "Adevărul", Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş, instituţie de care aparţine Cetatea Poenari.  

Gardul a costat 21.000 lei

Costurile investiţiei se ridică la 21.000 lei şi au fost finanţate integral din bugetul Consiliului Judeţean Argeş.

Accesul vizitatorilor la Cetatea Poienari se face după următorul program: de luni până duminică, între orele 9.00 - 15.00 (cu menţiunea că ultimul grup urcă la ora 14.00).

     

Firele se întind de-a lungul celor 1.480 de trepte FOTO CJ Argeş

Cetatea Poienari a fost închisă pe 27 martie 2019, după ce angajaţii dar şi turiştii au sesizat apariţia urşilor la baza scărilor. 

Pierderi de sute de mii de lei

La momentul respectiv, Muzeul Judeţean Argeş, în calitate de administrator, a considerat că traseul prezintă riscuri considerabile pentru securitatea vizitatorilor şi a decis restricţionarea accesului la Cetate, pentru a preveni posibilele incidente cauzate de apariţia urşilor.

Închiderea obiectivul turistic a adus, anul acesta, pierderi de sute de mii de lei Muzeului Judeţean şi CJ Argeş.

În cele aproape 10 luni de la închidere, Cetatea Poenari a rămas o dezamăgire pentru mii de turişti din ţară şi străinătate care au ajuns la Arefu şi au vrut să urce la fortăreaţa lui Vlad Ţepeş, dar s-au văzut nevoiţi să se întoarcă pentru că autorităţile n-au avut cum cum să le garanteze că parcurgerea celor 1.480 de trepte se poate face în siguranţă.

Cum au câştigat urşii încă „o bătălie“ la Cetatea Poenari. Obiectivul turistic a fost închis pe termen nedeterminat după ce un grup de vizitatori s-a speriat de un urs

Cetatea a fost închisă şi în anii trecuţi

Apariţia fiarelor pe treptele care duc la Cetatea Poenari a tot fost semnalată de turişti încă de acum doi ani. Pe 18 mai 2017, un grup de copii s-a întâlnit cu urşii chiar pe treptele care duc spre fortăreaţă şi a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru ca elevii să fie coborâţi în siguranţă. Ulterior cetatea a fost închisă şi redeschisă în mai multe etape.

În vara anului 2018, un alt incident a determinat autorităţile judeţene să închidă cetatea. Atunci, două familii de turişti aflate la un picnic într-un luminiş au fost surprinse de o ursoaică ieşită din pădure împreună cu cei doi pui. Norocul lor a fost că prin zonă a trecut un autocar în care se aflau elevi veniţi în tabăra "Aventura în Natură", care au reuşit să distragă atenţia mamiferelor până când turiştii au urcat în autocar.

Title

Turişti surprinşi de ursoaica la Arefu. FOTO Aventura în Natură

Citeşte şi:

Cum au câştigat urşii încă „o bătălie“ la Cetatea Poenari. Obiectivul turistic a fost închis pe termen nedeterminat după ce un grup de vizitatori s-a speriat de un urs

FOTO Cetatea Poenari, promovată la Târgul de Turism al României, deşi este închisă de opt luni din cauza urşilor