Cine e primul deținut din România care urmează cursurile învățământului dual. Ce avantaje are
0De luni 11 noiembrie, un deținut de la Penitenciarul Mioveni este primul din România care urmează cursurile învățământului dual, deschizând astfel drumul către un nou capitol în ceea ce privește procesul de reintegrare socială.
Condamnat definitiv în martie 2022 la doi ani și nouă luni de închisoare pentru trafic de droguri, Romulus Ilie este singurul deținut inclus într-un program-pilot derulat împreună cu Liceul Tehnologic Construcții Mașini Mioveni și Automobile Dacia.
”Prin bună purtare și un interes crescut pentru reintegrare, deținutul Romulus Ilie a fost trecut în regimul deschis și acum își autogestionează viața. Cu un itinerariu bine stabilit și respectând toate măsurile legale, el ne demonstrează că este pregătit să revină în societate și ne asigură că se va întoarce în siguranță după terminarea orelor. Ne-am dedicat total pentru ca acest proiect să devină realitate. L-am instruit și pregătit, asigurându-ne că selecția a fost făcută responsabil, fără a pune în pericol societatea”, spune Patric Ghebaru, directorul Penitenciarului Mioveni.
În fiecare după-amiază, după orele de curs la liceul din Mioveni și de practică la uzina Dacia, Romulus Ilie trebuie să se întoarcă la Penitenciarul Mioveni. La finalul cursurilor în sistem dual, ce au o durată de doi ani, Romulus Ilie se va putea angaja chiar la uzina Dacia, unde a început deja să facă practică, fiind plătit pentru acest lucru.
Romulus Ilie are 26 de ani, este tatăl a doi copii minori și urmează să se libereze în perioada următoare. Pe 22 octombrie 2024, Judecătoria Pitești a admis propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni privindu-l pe Romulus Ilie. Numai că Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a făcut contestație, următorul termen fiind pe 21 noiembrie 2024 la Tribunalul Argeș. Dacă după acordarea liberării Romulus Ilie va săvârşi o nouă infracţiune, care a fost descoperită în termenul de supraveghere şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa va revoca liberarea şi va dispune executarea restului de pedeapsă.
La ora actuală, la nivelul Penitenciarului Mioveni, dintre cei 715 deținuți, doar 12 au o diplomă de absolvire a studiilor liceale, 282 de deținuți au finalizat doar studiile gimnaziale, iar 126 de deținuți nu au reușit să termine nici măcar studiile primare.
”Lipsa educației este un factor favorizant al infracționalității. Este incontestabil că puterea educației este principala armă împotriva infracționalității, iar datorită accesului crescut la educație, tendința coeficienților de criminalitate a înregistrat o scădere semnificativă la nivel național în ultimii ani. Facem tot ce ține de noi pentru a asigura accesul la educație”, adaugă Patric Ghebaru, directorul Penitenciarului Mioveni.