Percheziţii şi zeci de mii de petarde, confiscate. Comerţ ilegal cu articole pirotehnice periculoase
0Două descinderi imobiliare, care au fost efectuate de poliţişti şi procurori, s-au soldat cu o mare captură de petarde, zeci de mii de articole pirotehnice fiind confiscate
Sărbătorile de Crăcun şi de Anul Nou vor fi ceva mai puţin
zgomotoase într-o zonă a judeţului Neamţ, lipsind „tradiţionalele bubuituri“. Asta după ce cadrele Secţiei de Poliţie Târgu Neamţ, sub cooordonarea unui procuror, au pus în aplicare două mandate de percheziţie domiciliară.
În zorii zilei de 22 decembrie 2021, anchetatorii au descins în comuna Pipirig, la domiciliul unui localnic şi la sedul firmei acestuia, fiind bănuieli că se comercializează articole pirotehnice periculoase către publicul larg, care ar fi trebuit utlizate doar de personal calificat.
„Din cercetări a reieşit că persoana în cauză, în vârstă de 47 de ani, nu ar fi fost autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare a articolelor pirotehnice. Au fost ridicate, în vederea confiscări, 22.000 de articole pirotehnice“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Neamţ.
A fost întocmit un dosar de cercetare penală, nemţeanul în culpă fiind acuzat de comiterea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. Cel mai probabil, ancheta se va axa şi pe identificarea „sursei“ de provenienţă a petardelor.
Un caz similar, dar de o mai mică amploare, a fost descoperit, pe 14 decembrie 2021, în municipiul Roman. Poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IJP Neamţ, au descins la o societate comerciale, fiind descoperite 1.114 articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 2.000 de lei, care erau deţinute fără drept, în scop de comercializare.
Poliţiştii reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor de scenă T1 şi T2 şi a altora din categoria P2. Categoria F3 are risc mediu, se utilizează în spaţii deschise, vaste, au un nivel de zgomot dăunător sănătăţii umane şi sunt folosite exclusiv de pirotehnicieni. Categoria F4 mai este denumită „articole de divertisment de uz profesional“.
Acestea se folosesc doar de către pirotehnicieni, iar zgomotul nu este dăunător sănătăţii. Este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoria F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al ISU şi Poliţie. Orice operaţiune cu articole pirotehnice efectută fără drept este consideratâ infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an, sau amendă.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Unde a fost cel mai frig din ţară la debut de iarnă astronomică. Din ce cauză temperatura resimţită era dublă
Pompierii din Neamţ, misiune maraton de circa 12 ore. Incendii dezastruoase în toiul iernii