Pârtia de la Durău, împotmolită în avize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura amenajare din Durău este pe terenul Mitropoliei

Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău susţine că lucrările vor afecta natura înconjurătoare.

Turiştii care vor ajunge în această iarnă în staţiunea Durău încă nu se vor putea bucura de o pârtie de schi autorizată. Proiectul „Zamolxe“ al Consiliului Judeţean (CJ) nu a primit avizele necesare.Inclusă pe lista investiţiilor Ministerului Turismului din acest an, cu o valoare de 4,5 milioane de euro, pârtia proiectată pe Ceahlău are o lungime de 1.700 de metri, o diferenţă de nivel de 503 metri şi porneşte de la altitudinea de 1.422 de metri.

„Pentru singura staţiune de munte din judeţ este o mare pierdere să nu aibă o pârtie de schi. În staţiunea Durău sunt aproape 2.000 de locuri de cazare în unităţile hoteliere şi pensiuni“, spune Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont, cel care a oferit consultanţa tehnică de specialitate pentru proiectul Consiliului Judeţean.Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău a fost de acord anul trecut cu propunerea, însă acum se opune proiectului, pe motiv că pârtia este situată în zona de protecţie integrală a Parcului.

S-au răzgândit

„Iniţial am fost de acord, dar numai un bou nu-şi schimbă părerea. La prezentarea proiectului se stricase aparatul de proiecţie, dar când am văzut efectiv realitatea din teren, ne-am dat seama că e o tâmpenie să tai zece hectare de pădure pentru o amenajare care se foloseşte două luni pe an, doar în interesul afaceriştilor din zonă“, spune profesorul Ion Iordache, preşedintele Consiliului Ştiinţific.

Autorităţile judeţene nu se dau însă bătute şi speră să obţină aprobarea. „Ne gândim şi la frumuseţea acestor locuri, la conservarea biodiversităţii, dar şi la interesul legitim al localnicilor de a da o nouă şansă turismului din zonă“, a afirmat Vasile Pruteanu, preşedintele CJ Neamţ.