Moartea tradiţiilor, bucuria patiserilor şi firmelor de catering din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădencele nu-şi mai pierd vremea în bucătărie şi comandă de la specialişti mâncărurile tradiţionale de Paşte. Nici cele trecute de prima tinereţe nu mai petrec ore întregi frământând aluaturi, ci cumpără cozonacul de la patiserii sau din marile magazine.

Criză sau nu, firmele care oferă servicii de catering, brutăriile şi patiseriile nu au nici un motiv să se plângă, zilele acestea. Comoditatea orădencelor le-a dublat sau chiar triplat încasările. „Ultimul an a fost destul de greu pentru noi, fiindcă oamenii par să nu mai aibă bani nici pentru mâncare. Am fost însă surprinşi de cât de multe comenzi am primit în ultima săptămână. Ni s-au dublat vânzările", a spus Graţiela Cosma, reprezentanta unei firme de catering din Oradea. Pentru un meniu de Paşte pentru patru persoane, o familie a avut de plătit în jur de 200 de lei.

Cozonac, de la brutărie

Mărioara Lenghel, în vârstă de 56 de ani, obişnuia să facă ea însăşi cozonacul de Paşte. Anul acesta a renunţat la acest obicei. „Mi-am dat seama că este şi mai comod, şi mai ieftin, să îl cumpăr", a spus Mărioara Lenghel.

Cât ne costă Paştele „la comandă"

O sută de grame de drob de miel costă aproximativ 2,5 lei. Pentru o pască, orădencele trebuie să plătească în jur de 10 lei. Zece oua vopsite  pot fi cumpărate cu circa 9 lei. Cozonacii pot costa între 5 şi 18 lei, în funcţie de umplutură şi locul de unde sunt cumpăraţi.