VIDEO Anunţ oficial: Moldova rămâne fără Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş. Ministrul Transporturilor a venit cu un nou proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la protestul pentru A8 din 17 decembri, de la Iaşi

În şedinţa de Guvern de joi, ministrul Transporturilor Felix Stroe a anunţat un nou traseu pentru o autostradă care va lega Moldova de vestul ţării, însă nordul României rămâne izolat.

În debutul şedinţei Executivului, ministrul Transporturilor Felix Stroe a prezentat o listă cu proiectele prioritare pentru anii 2017 – 2021. Potrivit oficialului, acestea sunt incluse într-un memorandum, iar finanţarea va fi asigurată cu fonduri de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Primul proiect anunţat de ministru este o struţocămilă între A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş şi un proiect mai vechi Bacău-Braşov.  „Proiectul de autostradă Braşov – Bacău – Paşcani – Iaşi – Ungheni. În conformitate cu Master Planul General al României, proiectul are o lungime de 336, 5 kilometri şi un cost pe investiţie estimativ de 3,08 miliarde de euro. Proiectul este compus din mai multe sectoare de autostradă. Astfel, sectorul Braşov – Bacău, autostrada A5, cu o lungime de 160 km, cu un cost de investiţie de 1,84 miliarde de euro, sectorul Bacău – Paşcani, cu o lungime de 81,2 km, cu un cost de investiţie de 485,5 milioane euro şi sectorul Paşcani – Iaşi – Ungheni, cu o lungime de 95,2 km“, a anunţat ministrul Stroe, fără a specifica şi costurile pentru ultimul tronson. 

Ministrul a vorbit şi despre un drum transregio dintre Braşov şi Târgu Mureş. A prezentat şi date preliminare despre alte proiecte, iar la sfârşitul intervenţiei sale, Stroe a menţionat că investiţiile cuprinse în memorandum odată ce sunt lansate astăzi nu vor mai putea fi oprite de la implementare. 


* Sursa Guvernul României 

În ultimele săptămâni au fost numeroase discuţii despre ambandonarea proiectului Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, în bugetul pe 2018 nefiind incluse fonduri pentru demararea investiţiei. Unul dintre deputaţii ieşeni, Marius Bodea (PNL), l-a acuzat pe Felix Stroe de interese personale în deturnarea proiectului Iaşi-Târgu Mureş, deoarece acesta ar controla regia de apă din Oneşti

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Ieşeni la protestul pentru Autostrada Ungheni-Târgu Mureş: „Pe Guvern îl doare în cot de noi şi de A8“