Test de cultură generală despre istoria României. Cine este considerat editorul şi tipograful primelor scrieri româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Viteazul

Vă propunem un test de cultură generală despre istoria României. Ne puteţi scrie la secţiunea de comentarii câte răspunsuri aţi ştiut.

1. Din ce ordin a făcut parte Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Ţepes?

a) Ordinul Cavalerilor Teutoni

b) Francmasonerie

c) Ordinul Dragonului

2. Ce domnitor român a fost ucis de turc, la Constantinopole, alături de fiii săi?

a) Dimitrie Cantemir

b) Vasile Lupu

c) Constantin Brâncoveanu

3. Care dintre următorii domnitori români a fost tatăl regelui maghiar Matei Corvin?

a) Vlad Ţepeş

b) Radu cel Frumos

c) Iancu de Hunedoara

4. În ce oraş se afla cartierul Fanar, locul de provinienţă a mai multor domnitori din Moldova şi ţara Românească din secolele XVIII şi XIX?

a) Atena

b) Sofia

c) Constantinopul

5. Cum se numea generalul care l-a ucis pe Mihai Viteazu?

a) Bathory

b) Basta

c) Rackozy

6. Unde s-a semnat tratatul din 1812 prin care Basarabia a ajuns în posesia imperiului rus?

a) Passarowitz

b) Constantinopol

c) Bucureşti

7. Fiul cărui domnitor a fost Petru Rareş?

a) Ştefan cel Mare

b) Alexandru cel Bun

c) Petru Aron

8. Cine a întemeiat Mânăstirea de la Horezu?

a) Matei Basarab

b) Mircea cel Bătrân

c) Constantin Brâncoveanu.

9. Cine este considerat editorul şi tipograful primelor scrieri româneşti?

a) diaconul Coresi

b) Ioan Micu Klein

c) Grigore Ureche

10. Ce imperiu a anexat Bucovina, în secolul XVIII?

a) otoman

b) habsburgic

c) rus

Răspunsuri corecte: 1 – c, 2 – c, 3 – c, 4 – c, 5 – b, 6 – c, 7 – a, 8 – c, 9 – a, 10 – b.

Mai multe pentru tine:
Top 6 grătare electrice 2026: Fripturi suculente perfect rumenite, panini aurii și legume crocante, fără fum sau bătăi de cap + ghid de cumpărare
Boala necruțătoare care l-a răpus pe Eric Dane. Destinul actorului din „Grey’s Anatomy”, frânt la 53 de ani
Top 7 sandwich makere 2026: Transformă gustările acasă în adevărate delicii gourmet, rapid și fără efort
De ce pielea capătă un miros specific după vârsta de 40 de ani, chiar dacă faci și 3 dușuri pe zi. Ce alimente trebuie să consumi?
Top 7+ cuptoare electrice de masă 2026 – gătește rapid, uniform și fără compromis. Află dacă ai nevoie de acest electrocasnic și cumpără online
Cât au ajuns să coste două nopți de cazare la pensiunea Andreei Esca, la începutul lunii martie. Nu oricine își permite
Cum să faci vafe, înghețată, ciocolată și alte mini-prăjituri ca un maestru cofetar în 2026: cele mai bune aparate pentru desert rapid și delicios!
Top 7 aparate de vidat 2026 pe eMAG: Eroul invizibil din bucătărie care te ajută să păstrezi alimente proaspete săptămâni întregi și să nu-ți golești bugetul
Alina Pușcău și Jeffrey Epstein. Câți bani i-a trimis miliardarul pedofil mamei celebrului model
Cele mai bune cântare de bucătărie 2026 pe eMAG: Gadgetul care transformă rețetele, porțiile, proporțiile și sănătatea – ingrediente fără secrete
Înnebunită să facă sex cu oricine, oricând, fosta ducesă a produs daună totală monarhiei. Cât de ipocrită a fost!