Sorbona Moldovei, transformată într-o ruină. Prima şcoală de teologie din Moldova, la care a învăţat şi Ion Creangă, riscă să se prăbuşească în orice moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seminarul este într-o stare avansată de degradare FOTO: Adevărul

Seminarul ‘’Veniamin Costachi’’, supranumit şi Sorbona Moldovei, stă să se dărâme. Clădirea a fost construită în 1803 şi a fost prima şcoală de teologie. Aici a învăţat şi Ion Creangă. Clădirea se află în curtea Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, iar de 15 ani nimeni nu a mai investit niciun leu în consolidarea imobilului.

Clădire de o importantă valoare istorică şi culturală, Seminarul ‘’Veniamin Costachi’’ este o ruină. Imaginea pe care o oferă imobilul în care a funcţionat prima şcoală de teologie din Moldova şi în care a studiat şi marele povestitor Ion Creangă este dezolantă. Pereţii mai sunt în picioare doar pentru că sunt sprijiniţi cu ajutorul unor lemne, geamurile sunt sparte, zidurile sunt scorojite, iar acoperişul are găuri mari.

Practic, în orice moment, din cauza gradului avansat de degradare în care se află, clădirea riscă să se dărâme. Muzeografii şi istoricii regretă starea în care se află imobilul şi spun că dacă acesta ar fi reabilitată ar deveni o comoară.

  ‘’Clădirea arată jalnic, deja prin acoperiş se poate vedea cerul. Aici s-a scris o pagină din istoria culturală a Moldovei şi din păcate este posibil să nu mai existe vreo soluţie pentru această rămăşiţă din vechiul seminar de la Socola. Dacă nu se intervine nu cred că mai are multe zile. Poate se va face ceva măcar în ceasul al 13-lea’’, spune istoricul Sorin Iftimi.

Autorităţile nu au găsit bani

Aceasta este chiar şcoala în care povestitorul Ion Creangă s-a pregătit trei ani pentru a deveni preot. De 15 ani s-a pus lacătul pe uşile seminarului şi de atunci nu s-a mai investit niciun leu. Pentru reconstrucţie, clădirea ar necesita 500.000 de euro, bani pe care nicio autoritate nu s-a arătat dispusă să-i investească. ‘’Încercăm să o prindem într-un proiect anul vitor şi poate se vor găsi bani. Deocamdată nu s-a putut face nimic pentru acest imobil’’, spune Gabriel Oprişan, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola. 

Şi reprezentanţii Direcţiei de Cultură cunosc situaţia. ‘’Din păcate, bugetul ţării este tot mai mic, iar cel al Ministerului Culturii şi mai mult. Sunt multe monumente lăsate în paragină’’, spune Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi.

În judeţul Iaşi, 40 din cele 1.640 de obiective înscrise în Lista Monumentelor Istorice au nevoie de reabilitare urgentă. 

Vă mai recomandăm:

Prima închisoare a Iaşiului, unde erau încarceraţi complotiştii lui Cuza şi unde ultimul călău a omorât zeci de oameni, stă să se dărâme

Monument istoric în paragină, deşi s-au investit milioane în reabilitare. Constructorul s-a ales cu dosar penal şi conturile blocate