Reţeta lui Costăchel pentru meniul de Paşte: friptură de miel la cuptor, varianta "niţeluş mai şmecheră"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Cristian, alis Costăchel, unul dintre cei mai reputaţi gastronomi din ţara noastră propune o friptură de miel la cuptor pentru meniul de Paşte.

Costăchel propune pe blogul său o reţetă de friptură de miel la cuptor “niţelus mai şmecheră” în sensul că usturoiul se îmbină un pic mai altfel cu carnea, iar costiţa afumată este dată de-o parte sau, în cel mai bun caz, trecută la opţionale. Iar avantajul principal al acestei reţete este că parfumul dat de condimentare e ceva mai eficient în lupta cu mirosul specific de miel,

Necesarul zice aşa:

vreo 2 kilograme de carne de miel pentru friptură (cu tot cu os),
1 căpăţână de usturoi,
2-3 linguri de ulei de măsline,
1 linguriţă de cimbru uscat,
1 linguriţă de rozmarin uscat (facultativ şi în niciun caz sub formă măcinată, ca strică mâncarea),
1 pahar de vin,
sare, piper,
plus încă puţin ulei pentru uns tava.

Începeţi prin a transforma în pastă omogenă usturoiul, împreună cu uleiul, verdeţurile, sare şi piper. Faceţi toaleta mielului şi desprindeţi cu grijă pielea (nu de tot!) în aşa fel încât să obţineţi un buzunar. Umpleţi-l cu pasta obţinută în prealabil şi întindeţi cu grijă, să obţineţi un strat cât mai uniform.

Ungeţi o tavă cu pereţii mai înalţi cu ulei, puneţi carnea (cu partea umplută în jos) şi băgaţi totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu. Din când în când scoateţi, ungeţi carnea cu grăsimea din tavă şi mai stropiţi cu vin, să nu se ardă sosul.
După vreo jumătate de oră (poate mai mult, dacă bucata e mare) întoarceţi friptura şi adăugaţi în tavă şi nişte cartofi noi, că o să aveţi nevoie de garnitură.

Când s-a rumenit frumos, scoateţi din cuptor, lăsaţi friptura de miel câteva minute să se liniştească şi serviţi, împreună cu o salată verde, să fie primăvară de-a binelea.
Cât despre variante, nu-s prea multe. Aţi putea să adăugaţi în pastă şi niştecostiţă afumată, tocată cât de mărunt, dar din cuţit. Poate o să vreţi şi alte verdeţuri sau condimente, sau poate nu. Iar dacă aveţi un grătar pe care puteţi pune friptura, teoretic n-o să mai fie nevoie s-o întoarceţi, aşa că o puteţi aşeza din prima cu partea umplută în sus.

"Vinul pentru această friptură de miel? Un roze sec, în principiu, dar poate fi şi un Riesling viguros, şi un Merlot uşurel. Iar dacă găsiţi o Băbească bună, atunci nu ezitaţi, asta ar fi, de fapt, perfecţiunea!", îndeamnă Costăchel.
 

Mai multe pentru tine:
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
Previziunea misticului Baba Vanga pentru 2026. Cât va ajunge să coste aurul în România?
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%