Răsplata unui doctor acuzat de şpagă: funcţie de 7.000 de lei pe lună din bani publici. „Ar trebui rugată să plece”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi FOTO Ziarul de Iaşi

Carmen Dorobăţ a fost prinsă în flagrant delict pe 30 ianuarie 2015, primind mită 2.000 de euro de la 20 de studenţi ai UMF Iaşi. În ciuda problemelor penale începute în urmă cu doi ani, Dorobăţ rămâne managerul celui mai mare spital de boli infecţioase din Moldova, cel puţin pe perioada verii.

Carmen Dorobăţ rămâne manager la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi. Decizia aparţine conducerii Consiliului Judeţean Iaşi, principalul ordonator de credite al spitalului, care i-a prelungit mandatul de manager pentru încă două luni. Contractul semnat între Dorobăţ şi conducerea CJ în iunie 2014 a expirat sâmbătă, 1 iulie. 

„Preşedintele CJ, Maricel Popa, a prelungit cu două luni mandatul doamnei profesor Carmen-Mihaela Dorobăţ pentru funcţia de manager la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase «Sfânta Parascheva», Iaşi“, se arată într-un comunicat emis de biroul de presă al CJ. 

Potrivit acestuia, CJ a decis să prelungească contractul de management al medicului în baza articolului 176, aliniatul 4 din Legea Sănătăţii. Conform articolului, la încetarea mandatului de manager, contractul poate fi prelungit până la şase luni, perioadă în care Consiliul de Administraţie organizează concurs de ocupare a postului. 

În septembrie 2016, acelaşi preşedinte al CJ explica pentru „Ziarul de Iaşi“ că nu are nicio pârghie legală prin care managerul prins în flagrant luând mită să poată fi înlăturat din funcţie de CJ, întrucât contractul de management al profesorului Dorobăţ era încă valabil. Totuşi, chiar dacă pe 1 iulie contractul de management al directorului a expirat, acelaşi preşe­dinte al CJ l-a prelungit pentru încă două luni.

„Cazul Carmen Dorobăţ a fost unul dintre primele pe care le-am discutat, pentru că este o situaţie sensibilă. Conform legii, nu o poţi da afară, pentru că are contract de management. Nu ai ce să faci. Te dă în judecată şi câştigă. La manageri şi funcţionari publici nu ai ce face, din păcate. Nici mie nu mi-a plăcut situaţia, dar ca preşedinte nu am nicio pârghie. Ar trebui rugată să plece“, explicat Maricel Popa în septembrie 2016.   

„Preţul” soţilor Dorobăţ: 100 de euro examenul 

Carmen Dorobăţ a fost arestată preventiv pentru 30 de zile pe 31 ianuarie 2015, după ce, cu o zi mai devreme, procurorii DNA au ridicat din biroul directoarei 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. Potrivit DNA, în schimbul celor 2.000 de euro, medicul îi ajuta pe studenţii de la UMF Iaşi să promoveze cu nota 9 examenul la disciplina Anestezie Generală, coordonată de soţul său, profesorul Gheorghe Dorobăţ.

În total, DNA arăta că managerul împreună cu soţul său, ambii cadre didactice în acel moment la UMF Iaşi, au pri­mit bani de la 124 de studenţi pentru promovarea examenelor. După ce a fost ridicată de anchetatori, Dorobăţ nu şi-a mai putut exercita funcţia de manager, aceasta fiind preluată succesiv de mai mulţi medici din spital. Medicul şi-a reluat atribuţiile în aprilie 2016, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au decis să-i înlăture definitiv măsura preventivă de control judiciar, implicit interdicţia de a-şi exercita funcţia. După ce Dorobăţ şi-a reluat atribuţiile de manager, profesorul Mircea Onofriescu, preşedintele Consiliului de Administraţie din unitatea medicală, şi-a dat demisia. Onofriescu a subliniat atunci că, într-o ţară normală, un medic cercetat pentru fapte de corupţie, prins în flagrant luând mită de la studenţi, nu ar mai putea reveni pe funcţia de manager de spital.

Citeşte şi:

Interceptările profesorului-porno de la UMF, supranumit „patu' sau patru“: „Stai relaxată. În primul rând, întinde-te“

Profesorul de sex de la UMF Iaşi şi-a plagiat doctoratul. Cum înţelegea el să-i înveţe pe studenţi carte: luare de mită, tentativă de viol, şantaj şi „copy-paste“

Socrul profesorului de la UMF vizat de atentatul cu bombă: „Ginerele meu s-a speriat foarte tare!“

Profesorul UMF cu maşina explodată, bătut pe stradă acum două luni

Sistemul şpăgii la soţii Dorobăţ. Cuplul de profesori arestat la UMF Iaşi funcţiona cu sincope la luarea mitei: „Te sfătuiesc să fii drăguţ şi să nu enervezi! Da?“

Mai multe pentru tine:
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”