Ieşenii pot accesa bani pentru panouri solare şi pompe de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai nouă sesiune de depunere a cererilor la Administraţia Fondului pentru Mediu începe pe 1 iunie. Ieşenii care vor bani pentru panouri solare şi pentru centrale ecologice îşi pot depune dosarele la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM).

Ieşenii îşi pun panouri solare cu bani de la Guvern

Pentru anul acesta suma alocată judeţului Iaşi în cadrul programului Casa Verde este de 3,7 milioane de lei, ca valoare aceasta fiind a treia sumă la nivel naţional, după municipiul Bucureşti şi judeţul Prahova. „Potenţialii beneficiari trebuie să reţină că, pentru a fi decontate cheltuielile cu achiziţia şi montajul echipamentelor, acestea trebuie făcute numai după semnarea contractului de finanţare. De asemenea, beneficiarul trebuie să achite mai întâi contravaloarea echipamentelor şi a montajului acestora din surse proprii şi apoi să solicite decontarea facturilor aferente", a explicat Dănuţ Pirchiu, directorul executiv al APM Iaşi.

Deconturi de până la 8.000 de lei

În ultima sesiune de depunere a dosarelor pentru programul Casa Verde alocarea financiară pentru judeţul Iaşi a fost de 2,62 de milioane de lei, aceasta acoperind cele 444 de dosare depuse până la finalul lunii ianuarie a acestui an. Dintre acestea 274 au fost deja aprobate, restul urmând să fie evaluate în perioada următoare.

Iaşi: Zeci de milioane de euro blocate în bătaia vântului din judeţele Moldovei. Vezi aici despre ce sume este vorba

Prin programul Casa Verde ieşenii por primi până la 8.000 de lei pentru sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Astfel, până la 6.000 de lei vor primi cei care îşi instalează panouri solare sau instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete sau tocătură lemnoasă. Sume de până în 8.000 de lei vor fi decontate celor care îşi instalează pompe de căldură, mai puţin instalaţii de aer condiţionat.