Iaşi: A primit daune pentru porumbul confiscat de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ieşeancă trebuie să primească despăgubiri pentru 45 de kilograme de porumb confiscate în anii 50 de la mama ei. Henriette Zaiţ a cerut judecătorilor să îi acorde daune pentru că ruda sa a fost considerată chiabură de către comunişti şi a fost condamnată pe nedrept.

O ieşeancă va primi daune pentru porumbul confiscat de la mama sa. Tribunalul Iaşi a admis ieri în parte acţiunea Henriettei Zaiţ şi a dispus ca statul român să plătească contravaloarea a 45 de kilograme de porumb.

Condamnată de trei ori
Magistraţii au mai constatat şi caracterul politic al condamnării Bertei Fasolă, mama ieşencei. În schimb Tribunalul Iaşi nu a acordat şi daune morale în acest caz. Sentinţa instanţei nu este definitivă.

În decembrie 2009  Henriettei Zaiţ a dat în judecată statul român susţinând că mama sa fost condamnată pe nedrept. În plângerea adresată instanţei, ieşeanca a precizat că Berta Fasolă a fost condamnată de trei ori, în perioada 1950-1952, de judecătorii Tribunalului Dorohoi pentru că „a sabotat cu rea- credinţă planul de stat în campania de însămânţări”. În anul 1950 femeia a primit o lună de închisoare pentru că nu şi-ar fi cultivat cele 20 de hectare de teren cu grâu şi porumb.

Ulterior a mai fost condamnată la două luni de închisoare pentru că nu a plătit impozitul pentru aceste produse şi a fost obligată să dea statului aproximativ 4.300 de kilograme de grâu şi 2.600 de kilograme de porumb. Femeia ar fi susţinut atunci că terenul a fost folosit de alte persoane. Ultima dată Berta Fasolă, care avea patru copii şi era văduvă, a primit 8 luni de închisoare pentru că şi-ar fi achitat integral cota de cereale cerută de stat şi i-a fost confiscat şi terenul. Astfel, Henriette Zaiţ şi fiica sa au cerut Tribunalului Iaşi daune morale pentru suferinţele îndurate de Berta Fasolă şi să se constate caracterul politic al condamnării.