Gestul impresionant al părinţilor unui copil de doi ani, în moarte cerebrală. Organele micuţului au salvat mai multe vieţi în România şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Spitalul Parhon Iaşi

Băieţelul de doi ani căzut de la etajul al treilea al unui bloc din Botoşani, în urmă cu aproape două săptămâni, a fost declarat decedat de către medici. Părinţii săi au fost de acord cu transplantul organelor sănătoase către alţi copii aflaţi pe listele de aşteptare, unul dintre ei fiind un copil de 11 ani aflat în grija statului.

Doi copii de 11 şi 17 ani au primit şansa la o viaţă normală în urma unor transplanturi de rinichi care au avut loc la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi. Intervenţiile chirurgicale au fost posibile în urma prelevării de organe care a avut loc în aceeaşi zi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”.

Unul dintre pacienţii transplantaţi este un băiat de 11 ani, din Iaşi, care a început şedinţele de dializă din 2020. A fost diagnosticat încă de la naştere cu o malformaţie urologică, iar la vârsta de nouă ani a fost necesară iniţierea dializei. Copilul mai are încă şapte fraţi, şase dintre ei, inclusiv Vasile, fiind în îngrijirea statului, din cauza condiţiilor precare din familie. Singura lui şansă pentru o viaţă normală era transplantul de rinichi, iar telefonul venit luni, 21 februarie, a fost ca o gură de oxigen valabilă pentru tot restul vieţii.

„Este într-o măsură de protecţie specială din anul 2019, încă de la început a prezentat probleme de sănătate, iar acum i s-au oferit două mari şanse: una la o viaţă normală şi una la o familie. Pe perioada cât a fost în plasament, era unul dintre cei mai veseli copii, se împăca bine cu restul colegilor şi avea rezultate foarte bune la şcoală”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. 

Celălalt pacient care a primit un organ nou este o fată de 17 ani, din Suceava, care făcea dializă din 2016. A fost diagnosticată din primii ani de viaţă cu insuficienţă renală. 

Evoluţia celor doi copii este favorabilă şi se recuperează după intervenţia chirurgicală. 

Tragedia unei familii a salvat mai multe vieţi

Cei doi copii care au fost supuşi intervenţiilor de transplant, au primit şansa din partea familiei copilului în vârstă de doi ani, aflat în moarte cerebrală, după ce a căzut de la etajul al treilea al unui bloc din Botoşani, într-un moment de neatenţie. Părinţii au decis să ajute alţi copii, în momentul în care au aflat că micuţul lor nu mai are nicio şansă la viaţă.

„Au fost lăsaţi să îşi ia rămas bun de la copilul lor, nu ştiu cum poate un părinte să facă asta, înţelegem durerea. Ei au avut puterea să facă acest lucru, ştiind că băiatul nu mai are nicio şansă. Este un gest lăudabil”, a declarat Alina Belu, manager la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, unitatea unde a fost internat copilul în vârstă de doi ani. 

Cordul împreună cu ficatul au fost trimise în Germania, acolo unde vor salva alte vieţi, ale unor copii care au nevoie de transplant.

„Este ceea ce ne face să mergem mai departe. Şansa unor copii în primul rând de a duce o viaţă normală. Aş vrea ca persoanele care ne ascultă să înţeleagă că donatorii pedriatici sunt extrem de rari”, a transmis Lavinia Ionescu, şef la secţia ATI a Spitalului „Sfânta Maria” din Iaşi. 

În total, în cei 22 de ani de când s-a făcut primul transplant de rinichi la Iaşi, au fost transplantaţi 14 copii, iar şase dintre aceştia au primit şansa de la un donator în moarte cerebrală. Cel mai recent transplant a fost realizat la începutul lunii februarie, când tatăl unui adolescent în vârstă de 17 ani a donat fiului un rinichi.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Crucişătoare ruseşti poziţionate pentru a contracara portavioanele SUA, Franţei şi Italiei în Mediterană

Cum a transportat o româncă două kilograme de droguri din Iran în Japonia