Cosmin Coman şi Mihai Chirica, adjuncţii baronului Nichita la Primăria Iaşi, „călcaţi“ de procurorii DNA. La mijloc sunt suspiciuni de trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Coman şi Mihai Chirica, şefi în Primăria Iaşi FOTO Adevărul

Procurorii DNA Bucureşti au descins din nou la Primăria Iaşi, unde au stat timp de aproape şapte ore în biroul viceprimarului de Iaşi, Mihai Chirica. Anchetatorii au intrat astăzi şi în biroul şefului de la Proeicte Europene, Cosmin Coman, precum şi la informatizare.

UPDATE 13.00 Ancheta DNA Bucureşti la Primăria Iaşi continuă şi în cursul zilei de astăzi, 20 mai. După ce ieri, procurorii au stat în jur de 7 ore cu viceprimarul Mihai Chirica, astăzi au intrat şi în biroul lui Cosmin Coman, şeful de Proiecte Europene, unul dintre cei mai influenţi funcţionari din administraţia publică din Iaşi.

Anchetatorii DNA Bucureşti au descins în cursul zilei de ieri, 19 mai, la Primăria Iaşi, unde au zăbovit timp de mai multe ore în biroul viceprimarului Mihai Chirica (PSD), adjunctul de încredere al primarului Gheorghe Nichita.

Procurorii au analizat la sânge şi au ridicat acte privitoare la un proiect privind un sistem de management al traficului, implementat de către Primăria Iaşi. „Au stat 6-7 ore la mine în birou şi în camera 23 (sală de şedinţe a Primăriei). Au făcut copii după o serie de documente. Este o anchetă în curs şi au venit să culeagă date despre proiect”, a spus Chirica. Mihai Chirica şi Cosmin Coman, directorul la Programe Europene din cadrul Primăriei Iaşi, au părăsit sediul municipalităţii, Palatul Roznovanu din Iaşi, aseară târziu, în jurul orei 21.00. Informaţiile pe surse indică faptul că şi biroul lui Cosmin Coman a fost luat la puricat de către procurori.

Iniţial, în cursul zilei de ieri, oficialii Primăriei Iaşi au negat descinderea procurorilor DNA Bucureşti. Întrebat astăzi dacă procurorii au făcut şi percheziţii, Chirica a infirmat precizând că anchetatorii „nu au intrat niciun birou”.

Sistemul de management la traficului este un proiect finanţat din fonduri europene. Licitaţia a fost câştigată în 2013 de către o asociere condusă de societatea UTI Grup, valoarea contractului fiind de 69,6 milioane lei. La începutul acestui an, Ministerul Dezvoltării a amendat Primăria Iaşi cu 21,5 milioane de lei pentru nereguli în desfăşurarea licitaţiilor aferente proiectului.

Descinderea de ieri a procurorilor DNA Bucureşti are legătură cu un alt dosar de corupţie în care este vizat primarul Gheorghe Nichita, deschis în septembrie 2014. Baronul PSD este suspectat în acest dosar de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi favorizarea făptuitorului.

De altfel, din acest dosar, deschis din oficiu de către procurorii DNA pe 23 septembrie 2014, a fost disjunsă speţa care a condus la arestarea la domiciliu a baronului PSD Iaşi. În cursul cercetărilor întreprinse la Iaşi, procurorii DNA au constatat că edilul de Iaşi a pus la punct un sistem de abuzare a instituţiilor publice din subordine, precum Poliţia Locală sau Salubris, pentru spionarea şi hărţuirea unei foste amante, Adina Samson, angajată a Primăriei Iaşi.

În plus, Nichita este vizat şi într-un al treilea dosar de corupţie, de către DNA. În data de 17 mai, Tribunalul Iaşi a decis ca o ordonanţă a DNA Iaşi prin care procurorii au clasat un dosar ce-l viza pe Nichita să fie desfiinţată, iar anchetatorii să înceapă urmărirea penală împotriva baronului de Iaşi.

Decizia luată de justiţie duce automat la redeschiderea unui dosar penal în care Gheorghe Nichita a fost cercetat pentru abuz în serviciu şi care a fost închis la DNA în luna septembrie a anului 2014. Este vorba despre o speţă din 2011, când Gheorghe Nichita era reclamat la DNA de către trei consilieri locali după ce, arătau aceştia, primarul Iaşiului dar şi alte persoane din conducerea instituţiei, ar fi cheltuit în mod ilegal un credit de 50 de milioane de euro, contractat de la banca Dexia.