Agricultură cu drona, noua direcţie de cercetare în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva USV Iaşi

Tehnologia de ultimă generaţie va veni în sprijinul specialiştilor din cadrul USV Iaşi. Drona specială are caracteristici tehnice cu ajutorul cărora pot fi analizate cu exactitate anumite elemente definitorii pentru parcelele analizate.

Cadrele didactice de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV Iaşi) vor face cercetări în cadrul parteneriatelor pe care le au cu fermieri importanţi din zonă cu ajutorul unei drone speciale, de ultimă generaţie. 

Cu ajutorul camerelor multispectrale ale dronei sunt determinate şi evidenţiate, prin intermediul culorilor şi diferitelor nuanţe, gradele de afectare ale parcelelor agricole analizate de dronă. 

De asemenea, în partea superioară a dronei este situat un senzor pentru radiaţiile solare, care captează lumina soarelui şi asigură acurateţea datelor pe timpul misiunilor desfăşurate în diferite momente ale zilei.

„În această perioadă, de exemplu, în cadrul unui proiect de cercetare pe care îl avem cu un fermier din judeţul Vaslui, desfăşurăm acţiuni de cercetare în care vom analiza influenţa amendamentelor calcaroase asupra diferitelor terenuri agricole pe care le deţine acel fermier. Prin comparaţie vom analiza înainte de aplicarea amendamentelor calcaroase situaţia şi toate elementele agrochimice pe care le deţine acel sol, ulterior vom preleva diferite probe de sol din parcelele analizate şi vom putea determina dacă au avut o influenţă benefică asupra acestuia”, a declarat ing. drd. Alexandru Tudoran, specialist cercetător al USV Iaşi. 

Facultatea de Agricultură are în plan achiziţionarea şi a unei alte drone pentru efectuarea tratamentelor împotriva bolilor, combaterea dăunătorilor şi administrarea îngrăşămintelor microgranulate.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Maia Sandu, despre exploziile din Transnistria: Anumite forţe din regiunea transnistreană sunt interesate în destabilizarea situaţiei VIDEO

Propaganda rusă agită fantoma unui atac al României împotriva Transnistriei. Fost consilier al lui Putin: „Operaţiune militară cu sprijinul NATO”