Video VIDEO Ruinele combinatului, ocupate de pădure. Cum se regenerează cea mai poluată zonă din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele combinatului, ocupate de o pădure.

Pâlcuri de pădure au crescut peste ruinele combinatului şi ascund munţii de moloz şi dărâmături şi volumul uriaş de gunoaie care o împânzit terenul viran de-a lungul ultimului deceniu.

O pădure ocupă un teritoriu tot mai mare al vechii platforme siderurgice din Hunedoara.

GALERIE FOTO

La sfârşitul anilor 2000, construcţiile industriale imense răspândite pe o suprafaţă de aproape 150 de hectare a combinatului siderurgic din Hunedoara au fost demolate treptat, de firme care au valorificat apoi fierul vechi, instalaţiile şi materialele de construcţii.

Afacerile prospere ale „fierarilor” cu societatea municipalităţii (Eco Sid) şi cu combinatul siderurgic au lăsat în urmă un teren de mărimea mai multor cartiere ale Hunedoarei acoperit cu munţi de dărâmături, un loc viran pe care nu a mai putut fi construit nimic şi pe care localnicii l-au transformat într-o groapă întinsă de gunoi.

Doar 20 de hectare din 138 ale vechii platforme industriale a municipiului, intrată în administrarea Eco Sid, au fost ecologizate. Restul teritoriului post-industrial a fost lăsat în grija „naturii”. Cu timpul, pe întinderea părăsită s-au dezvoltat pâlcuri de pădure iar animalele şi păsările sălbatice şi-au făcut simţită prezenţa.

Privit de pe dealuri, locul fostelor uzine pare o oază de verdeaţă, însă cei care se aventurează prin vegetaţia abundentă se pot pune în pericol, din cauza numeroaselor râpe şi canale lăsate în urma dărâmăturilor şi a şanţurilor săpate de căutătorii de fier vechi. Subsolurile unor foste clădiri ale combinatului, singurele rămase intacte după marile demolări de la sfârşitul anilor 2000, s-au transformat în iazuri cu apă de ploaie, în jurul cărora a crescut papura.


Mai puteţi citi şi:

Ruinele combinatului, o uriaşă groapă de gunoi. „Nota de plată” pentru nepăsarea autorităţilor

Hunedoara descrisă în anii '70. „Oraşul e un adevărat stup. Trenul local şi cele 65 de autobuze sunt ticsite de muncitori”

FOTO Hunedoara în anii '50, văzută de un grec: „Viaţa muncitorilor nu era cu nimic mai bună decât cea dintr-un lagăr”