Probleme la poalele Retezatului. Malul stâng al Lacului Gura Apelor este afectat de alunecări de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malul stâng al Lacului Gura Apelor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Probleme în Masivul Retezat: alunecările de teren de pe malul stâng al Lacului Gura Apelor se întind pe o suprafaţă considerabilă.

Hidroelectrica a scos la licitaţie publică expertiza tehnică necesară măsurilor de intervenţie după alunecările de teren ce au afectat malul stâng al Lacului Gura Apelor din Retezat.

GALERIE FOTO CU BARAJUL GURA APELOR - RETEZAT

Cele mai mari inundaţii din Retezat. 22 de ani de la viiturile mortale care au spulberat o colonie muncitorească

Cascada legendară din Retezat care ar putea să o facă uitată pe Bigăr. Ropotele ei se aud de la mare distanţă VIDEO

Pe ambele maluri ale lacului de acumulare sunt construite drumuri de contur pentru urmărirea şi exploatarea amenajării Gura Apelor, se arată în documentaţia achiziţiei, pusă la dispoziţie de Hidroelectrica. În zona drumului de pe malul stâng, a apărut ca evidentă mişcarea unui pism de rocă, situat la cora 1.170 – 1.175 metri deasupra nivelului mării (mdM). Terenul nu este administrat de Hidorelectrica, iar reprezentanţii societăţii au luat la cunoştinţă despre existenţa acestui fenomen în 12 septembrie 2019, când alunecarea s-a propagat în zona drumului.



„Pe drumul de contur de pe malul stâng al lacului de acumulare Gura Apelor, la km 1 + 700, a fost constatată p alunecare de teren care a avoluat rapid în primele două zile. Partea superioară (fruntea) este situată la aproximativ 1.170 – 1.175 mdM. Alunecarea este delimitată de crăpături (margini) de alunecare situate la aproximativ 150 de metri distanţă între ele în zona drumului de contur şi probabil se evazează în frmă de potcoavă spre baza alunecării. Baza se pierde în lac, sub nivelul apei, situat la cota 1.069 mdM la sata constatării. Suprafaţa alunecării este apreciată la 9.500 – 10.000 de metri pătraţi”, arată documentaţia Hidroelectrica.

Alunecarea se manifestă prin tasări şi crăpături în zona drumului de contur, cu antrenare de material mărunt alterat, dar până în prezent fără antrenarea blocurilor de rocă. Costurile expertizei tehnice au fost estimate la 90.000 de lei. Şi în trecut, pe malurile Lacului Gura Apelor au fost înregistrate alunecări de teren.

Barajul Gura Apelor, inaugurat în urmă cu 35 de ani

Barajul şi lacul de acumulare din Retezat au fost amenajate cu eforturi uriaşe pe parcursul a peste un deceniu, într-o zonă extrem de capricioasă din punct de vedere geologic şi tectonic. Între anii 1975 şi 1986 au fost săpaţi aproape 50 de kilometri de tuneluri subterane în Munţii Retezat, pentru amenajarea aducţiunilor lacului de acumulare Gura Apelor. Barajul său are o lungime de 464 de metri şi o înălţime de 168 de metri, iar lacul său de acumulare se întinde pe circa 420 de hectare şi are o adâncime maximă de peste 160 de metri. Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh. AHE Râul Mare Retezat exploatează potenţialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kilometri pătraţi, întins pe versanţii nordici ai Munţilor Retezat şi care funcţionează ca un veritabil castel de ape.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Marea transformare a Lacului Gura Apelor. Ce secrete ascundea mega-proiectul din anii '70 care a schimbat soarta Parcului Naţional Retezat

FOTO Secretele lacurilor glaciare din Retezat. Unde se află „minunile albastre“ din inima munţilor

VIDEO Priveliştile superbe din Masivul Retezat care arată de ce românii îi spun „târâmul fermecat cu ochi albaştri”