PORTRET Iulius Bedea a scris proiecte europene de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul este unul din experţii veterani în accesări de fonduri  europene. Dublu licenţiat, specialistul are în CV trecute 24 de calificări. Iulius Bedea este unul dintre specialiştii care cunosc „europeneza” fondurilor UE.   Este primul lucru pe care-l învaţă cei care lucrează cu proiecte europene.

 Practic, este vorba de o limbă nouă, puţin ciudată.  Un profan care citeşte un astfel de document nu va înţelege cine sunt „actorii”, dacă „deadline”-ul are ceva de-a face cu moartea  şi de ce „schema Gantt” arată ca un calendar ortodox de perete. „Este primul lucru pe care l-am învăţat în meseria mea. Fără acest limbaj specific proiectelor scrise pentru accesare de fonduri europene, cei care le evaluează şi le aprobă la plată nu ar înţelege nimic”, spune Iulius Bedea.

Hunedoreanul a scris, a implementat şi a condus peste douăzeci de proiecte întocmite pentru atragerea de fonduri europene. Suma totală pentru care Iulius Bedea a scris proiecte declarate eligibile depăşeşte pragul a 20 de milioane de euro. Care este secretul? „Simplu şi complicat în acelaşi timp. Trebuie să intuieşti exact ce urmăreşte finanţatorul prin acea linie de grant-uri.  Dacă stăpâneşti asta, poţi scrie un proiect de succes”, spune expertul.

Se poate vorbi de talent în redactarea de cereri pentru finanţări europene? „Evident, este vorba şi de talent. Europa nu dă banii dacă nu poţi sintetiza în elemente perfect măsurabile toate efectele pe care proiectul tău le induce. E o muncă contra-cronometru, care ridică infinite probleme pe care trebuie să le rezolvi. Trebuie să fii organizat, un bun gestionar al unei documentaţii cu mii de pagini şi să accepţi permanent să refaci ceva la proiect odată cu modificările permanente de reguli şi norme care apar.  Munca îmi cotropeşte şi viaţa privată, iar stresul este colegul meu în fiecare zi”, se destăinuie Iulius Bedea.

Întrebări şi răspunsuri

Sunteţi un expert super-calificat. Aveţi un câştig pe măsură?
Din păcate, în România cred că nici unul dintre cei care au o muncă cinstită nu e plătit la valoarea lui.
V-aţi gândit să emigraţi?
Nu, deocamdată. Sunt legat de proiectele pe care le-am scris pentru Simeria şi sper să văd curând pusă în operă munca mea
Care e cel mai important proiect al dumneavoastră?
Ţin foarte mult la proiectul de construire a Parcului de Afaceri din Simeria. Are o valoare de patru milioane de euro şi va porni în acest an.

Profil:

Născut. 25 iunie 1976
Educaţie. Masterat în Psihologie şi în EconomiaDezvoltării Regionale
Experienţă. Peste 12 ani de experienţă în programe europene
Familie. Căsătorit, un copil