Cutremurul de luni după-masă, resimțit intens în județul Hunedoara: „A mișcat biblioteca, pisicile alergau haotic prin cameră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul care a avut loc luni, cu o magnitudine de 5,2 și epicentrul în județul Gorj, a fost resimțit intens chiar și în localitățile din nordul județului Hunedoara.

Cutremurul s-a resimțit și în Hunedoara. Foto: ARHIVĂ. ADEVĂRUL

Locuitorii județului Hunedoara au resimțit un cutremur, luni, în jurul orei 17.00. Magnitudinea estimată a seismului a fost de 5,2, iar epicentrul său a fost în județul Gorj.

Cutremur în Hunedoara

Totuși, undele seismice au fost simțite din sudul până în nordul județului Hunedoara, atât în Valea Jiului cât și în Deva, Hunedoara și Brad. Unii localnici și-au relatat experiența de câteva secunde pe paginile de socializare.

„S-a mișcat canapeaua cu noi”, a relatat o deveancă, pe pagina sa de Facebook.

„Am văzut cum se mișcă biblioteca”, a relatat un alt hunedorean.

„S-a simțit bine și în Valea Jiului, minerește”, a precizat un alt localnic.

„La Petroșani, la etajul șapte, ne-a zgâlțâit destul de tare”, a relatat o localnică din Valea Jiului.

„A mișcat biblioteca și pisicile fugeau haotic prin cameră”, a relatat o altă localnică din Hunedoara.

„În ziua de 13 februarie 2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 kilometri”, a informat Institutul pentru Fizica Pământului.

Ultimul cutremur semnificativ din Huendoara, în 2013

În județul Hunedoara, cel mai recent cutremur resimțit de localnici a avut loc în septembrie 2013, în zona Hunedoarei.

Cutremurul din urmă cu un deceniu a avut o magnitudine de 4,1 grade pe scara Richter, la o adâncime de 5 kilometri, și a fost urmat de o replica de 4,7 grade pe scara Richter.

Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost Haţeg (cinci kilometri), Hunedoara (16 kilometri), Simeria (30 kilometri), Deva (32 kilometri) şi Uricani (35 de kilometri). În urma seismului nu s-au raportat la dispeceratul I.S.U. Hunedoara avarii la infrastructura critică din judeţul Hunedoara, prăbuşiri sau deteriorări ale locuinţelor şi nici victim.

Cutremurul din 1977, cel mai cumplit seism din România

În România, cel mai puternic seism din ultima jumătate de secol a avut loc în seara de 4 martie 1977. Seismul a durat mai puţin de un minut, dar a făcut peste 1.500 de victime. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în Muntenia, în zona Craiova – Bucureşti.

 În Capitală, 10.000 de oameni au fost îngropaţi sub dărâmături, dintre care peste 1.500 nu au mai putut fi salvaţi. 32 de clădiri au fost distruse complet şi alte 130 au fost grav afectate. Printre personalităţile care au murit în urma catastrofei au fost actorul Toma Caragiu, cântăreaţa Doina Badea şi poeta Veronica Porumbacu.

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:22:22 şi a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. În întreaga ţară, au fost înregistraţi 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe distruse.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adâncime de circa 100 kilometri, iar unda de şoc s-a simţit în Balcani.