Consilierii locali din Deva au aprobat preţuri mai mari la apă, căldură şi gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din 1 octombrie, devenii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi achita facturile la utilităţi. Consilierii locali ai municipiului Deva au aprobat creşterea preţurilor cu aproximativ 12 la sută pentru apă, canal şi căldură.

Tăvălugul scumpirilor loveşte şi în preţul utilităţilor. Într-o şedinţă cu scântei, consilierii locai ai municipiului Deva au aprobat, într-un final, majorări de preţuri pentru toate utilităţile. Motivaţia operatorilor a fost creşterea TVA-ului, creşterea preţului la carburanţi şi creşterea inflaţiei.
Astfel, începând cu 1 octombrie, preţul unui metru cub de apă rece va fi de 2, 86 de lei în timp ce tarfiul de canalizare va fi de 1,08 lei pentru fiecare metru cub. Ambele preţuri au fost majorate cu 11, 6 la sută. Şi pentru gunoi, devenii vor plăti mai mult. Astfel, preţul unei tone de gunoi va fi de 11 lei faţă de 95 cât este în prezent.

În plină criză
Reprezentanţii Salubritatea S.A au motivat această creştere prin faptul că numărul maşinilor şi a angajaţilor care lucrează în cadrul scoietăţii aproape s-a dublat. Viceprimarul Devei, Marcel Morar a explicat că majorările de preţuri sunt necesare din cauză că operatorii nu se vor descurca având în vedere scumpirile care au avut loc în ultimele luni. Consilierul Florin Oancea s-a opus acestor majorări de tarife motivând greutăţile prin care trec devenii. „Suntem în plină criză, iar cetăţenii abia fac faţă scumpirilor deja existente. Cred că firmele care efectuează aceste servicii ar trebui să se gândească şi la altceva decât la profitul lor”, a spus Oancea.
Vestea bună este că, în cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a stabilit ca majorarea tarifului la gigacalorie să fie subvenţionată din bugetul Primăriei. Astfel, creşterea de 5 la sută a preţului gigacaloriei nu va afecta buzunarul devenilor.

Şi transportul local va fi mai scump
Nici tariful unui bilet pe cursele de transport local nu a scăpat de avalanşa scumpirilor. Astfel, începând cu 1 octombrie, preţul unui bilet de maxi-taxi va fi de 1, 6 lei faţă de 1, 5 lei cât este în prezent. Operatorii de transport local au motivat această cerere prin faptul că TVA-ul a crescut cu cinci procente.