Trei tone şi jumătate de mâncare pe toate gusturile zilnic, la Penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarii gătesc alături de deţinuţi, de la ora 5.00 până la 20.00, iar meniurile sunt pregătite în funcţie de sănătatea deţinuţilor de la Penitenciarul Giurgiu, masa fiind servită „la cameră”.

Persoanelor private de libertate de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu nu le lipseşte nimic atunci când vine vorba despre mâncare. Deţinuţii iau masa de trei ori pe zi, alimentele fiind “securizate” din punct de vedere al calităţii.

Aceasta înseamnă pe de-o parte că produsele alimentare ajung în farfuriile puşcăriaşilor după ce probele prelevate de specialişti, relevă că mâncarea nu a fost contaminată. În acelaşi timp, meniurile de laPenitenciarul Giurgiu sunt alcătuite în funcţie de starea de sănătate a deţinuţilor.
Astfel, nu au restricţii la vreun aliment cei sănătoşi tun, dar distroficii şi diabeticii trebuie să se supună unui regim alimentar corespunzător. Musulmanii primesc alimentele permise consumului prin prisma religiei în  care au fost crescuţi.


Chiar dacă informaţiile curpinse într-un meniu standard sunt “confidenţiale”, am reuşit să aflăm ce mănâncă, în general, persoanele private de libertate.

Mult şi bun

Deşi nimeni nu-şi doreşte să ajungă la Penitenciar doar ca să ia masa „în oraş”, totuşi la puşcărie se mănâncă bine şi fără niciun ban.
Dimineaţa, persoanele private de libertate primesc, în funcţie de starea lor de sănătate, omletă, ceai, biscuiţi, marmeladă, margarină, lapte, măr copt, parizer, sau ou fiert.

Deţinuţilor le sunt servite la prânz, în funcţie de regim, ciorbă de fasole cu jumări, ardelenească, ciorbă de pui sau de legume.
Felul doi poate fi mâncare de cartofi cu carne de porc sau de pasăre, ghiveci de legume sau friptură cu piure. Seara, nu lipsesc pastele făinoase cu brânză sau grişul cu lapte.

Tone de mâncare zilnic

Bucătarul şef, agent principal Petrişor Janea, declară pentru „Adevărul de Seară” că lucrează în fiecare zi de la ora 5.00 dimineaţa până la 20.00 seara, pentru a pregăti masa puşcăriaşilor. „ Facem aproximativ 3,5 tone de mâncare zilnic. Eu gătesc efectiv, dar sunt mai mulţi deţinuţi cu ajutorul cărora pregătesc alimentele. Ei lucrează la bucătărie în schimburi, noi nu. Se verifică fiecare recipient şi bidoanele sunt transportate pe secţii, tot de deţinuţi”, spune Janea.


Bucătăria Penitenciarului Giurgiu are tot ce-i trebuie, şase cazane de maximum 500 de litri, bidoane pentru transportul hranei, între 25 şi 100 de litri, plite, mese pentru pregătirea meniurilor. Puşcăriaşii iau masa „la cameră”, fiecare având vesela proprie.



Mai multe pentru tine:
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”