Tinerii care au creat o platformă online unică în România. Cum îi ajută pe elevi să găsească cel mai potrivit profesor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Colţa (stânga), Diana Stancu şi Alex Băraru Foto: arhiva personală

Paul Colţa, Diana Stancu şi Alex Băraru au conceput InfoNow.ro din dorinţa de a le oferi un suport elevilor şi studenţilor în a-şi găsi profesorul care li se potriveşte.

Pandemia de coronavirus a fost ocazia pentru trei tineri de a crea ceva ce nu există pe piaţa din România: o platformă online dedicată legăturii dintre profesori şi elevii interesaţi de programare.

Paul Colţa - student în anul I la Universitatea ”Babeş Bolyai”, care a câştigat un intership la Google, Alex Băraru - student în primul an la American Hotel Academy, cu experienţă în vânzări, marketing şi PR din 2017, şi Diana Stancu - elevă în clasa a XI-a, la specializarea matematică-informatică la Colegiul Naţional “Dimitrie Cantemir” din Oneşti, şi-au propus să ajute comunitatea de informatică din România, în special acum, când toate cursurile din şcoli, licee şi universităţi pot fi susţinute doar online.

”Noi am întâmpinat dificultăţi atât ca profesori care oferă meditaţii, cât şi ca eventuali elevi. Deşi în mediul online există un număr considerabil de anunţuri, nu toate sunt de încredere, iar căutarea unui profesor este o adevărată provocare”, ne-a declarat Paul Colţa. În momentul de faţă este destul de greu pentru elevi şi studenţi să găsească un profesor de informatică sau specialist în IT care să se ridice la nivelul aşteptărilor, asta însemnând să se muleze pe stilul lor de a învăţa şi să predea cu drag.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celor care predau. Paul Colţa (fondator al platformei online) ne spune că i-a fost destul de greu să găsească elevi care chiar să vrea să studieze informatică. “Nu găseam elevi serioşi, mulţi apelând, de fapt, la mine ca să le rezolv temele, să le instalez Windows-ul sau să îi învăţ să copieze la examene”, susţine Paul.

Deşi mulţi elevi şi studenţi consideră că profesorii de la liceu nu sunt suficienţi şi nu găsesc un lector bun cu care să aprofundeze zonele pe care sunt deficitari, primul lor instinct e să se orienteze către cea mai ieftină oferte din lista de anunţuri găsite pe internet, dar nu fac altceva decât să se păcălească pentru că, de cele mai multe ori, îşi irosesc banii şi timpul. Cei trei tineri care ai creat InfoNow.ro susţin că platforma nu are limită pentru numărul profesorilor şi al elevilor care se pot înscrie şi interacţiona online.

Prin urmare, oricine doreşte să înveţe programare, este binevenit. De asemenea, cursurile sunt securizate, ceea ce înseamnă că nimeni în afara cursanţilor şi profesorilor nu va avea acces la cursuri. Până acum, peste 150 de elevi s-au înscris pe plaforma online de informatică, la doar câteva zile de la lansare, şi este de aşteptat ca numărul acestora să continue să crească. Elevii şi studenţii care apelează la cursurile online de informatică doresc să se pregătească pentru admiterea la liceu, susţinerea bacalaureatului şi olimpiadele de profil.

Creatorii platformei online nu exclude ca predarea să aibă loc şi fizic după încheierea pandemiei, dar susţin că cea mai mare parte a cursurilor se va desfăşura online pentru că informatica implică multă practică la calculator, ceea ce facilitează acest lucru. De amintit este că cei care vor preda în cadrul plaformei online de informatică nu sunt numai profesori cu această specializare care predau la şcoli, licee sau universităţi, ci şi elevi şi studenţi pasionaţi de informatică, cu rezultate bune la concursurile de profil, dar şi programatori IT.

Următorul pas va fi extinderea materiilor predate  la limbile străine, cei trei tineri care au creat-o dorind să pună la dispoziţie elevilor şi studenţilor o facilitate prin intermediul căreia să poată învăţa şi aprofunda materiile de care sunt pasionaţi fără limitări legate de puterea financiară sau distanţă.