Substanţe folosite de comercianţii ca să facă merele lucioase. Cât de sănătoasă mai este coaja fructelor astfel „lustruite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De zeci de ani, consumatorii din România se întreabă cât de sănătoase sunt fructele pe care le cumpără de la piaţă sau din marketuri. De cele mai multe ori, fructele sunt unse cu diferite substanţe pentru a nu se deshidrata.

Puţini dintre cei care consumă fructe ştiu că mărul în starea lui naturală are coaja cerată, ne dezvăluie Cristian Dima, şef de lucrări la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. ”E un fel de răşină, care se produce în timpul evoluţiei mărului, dar în cantităţi foarte mici. Mărul, ca orice alt fruct, trebuie spălat înainte de a fi consumat, iar răşina naturală de pe el, şi aşa în cantitate destul de mică, este eliminată destul de mult”, ne explică Cristian Dima.

În aceste condiţii, comercianţii au venit cu ideea general cunoscută deja de a da pe suprafaţa fructelor cu o ceară pentru a împiedica cât mai mult posibil deshidratarea acestora pe timpul transportului şi al expunerii la vânzare, procedura fiind instituită în anii 1920-1930.

Asta şi pentru că în acea perioadă nu existau condiţii de păstrare a fructelor în containere frigorifice speciale, cum se întâmplă în prezent, care să asigure o anumită temperatură. Ce este, de fapt, această ceară cu care se ung fructele? Cu zeci de ani în urmă s-a folosit parafina, o ceară care nu era toxică pentru organism în cantităţi mai mici. Ulterior, comercianţii au început să ungă fructele cu o substanţă numită carnauba.

”Este un aditiv de glazurare. Este reglementat de organismele internaţionale abilitate. Vorbim, de fapt, de o ceară obţinută din frunzele de palmier, care se adaugă în diferite straturi şi concentraţii pentru că procedeele sunt diferite. Această ceară previne deshidratarea fructului la raft şi în timpul transportului, dar este folosită şi în scop de marketing, pentru că face fructele să fie mai lucioase”, ne detaliază Cristian Dima.

Doza de carnauba pe care organismul uman o poate suporta fără să provoace probleme de sănătate este de şapte miligrame pe kilogram corp/zi, spun specialiştii. Prin urmare, dacă vom consuma o cantitate de mere sau orice alt fruct fără să le spălăm, depăşind doza de carnauba tolerată de organism, putem avea probleme de sănătate mai mici sau mai mari, însă nu imediat, ci în timp.

Mixuri cu ceară de sinteză

În prezent, comercianţii folosesc filme de acoperire a fructelor, ce sunt, de fapt, nişte soluţii filmogenice, care au rol antimicrobian, pe lângă cel de împiedicare a deshidratării, astfel încât acestea să fie protejate şi împotriva acţiunii unor microorganisme.

”Sunt tot compuşi reglementaţi de organismele abilitate, cum ar fi alginaţii-chitosani, care pot forma astfel de filme. Alginatul de sodiu este folosit foarte des în produsele alimentare, dar întotdeuna totul va ţine de doză, de cantitate”, punctează Cristian Dima.

Pentru toate aceste substanţe sunt concentraţii admise de lege, iar producătorii şi distribuitorii trebuie să le respecte. Dacă acest lucru se şi întâmplă în realitate, ţine de fiecare comerciant în parte. Cert este că procesul de aplicare a acestor substanţe pe fructe se face prin intermediul unor tehnologii standardizate.

În România, tehnologia de ungere a fructelor nu prea se foloseşte pentru că este costisitoare. Prin urmare, aceste substanţe care împiedică deshidratarea fructelor le vom întâlni în special la fructele importate.

Cerurile aplicate pe suprafaţa fructelor sunt îndepărtate parţial sau total prin spălare şi apoi prin ştergere, astfel că riscul contaminării prin consumul de coajă este redus. Totuşi, trebuie acordată o atenţie mult mai mare procesatorilor care folosesc substanţe de tip insecticide şi cu acţiune microbiană, care pot migra în coajă.

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”