Studentă bolnavă de diabet, dată în judecată de Universitatea Galați. I se cere returnarea bursei sociale medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a depus trei dosare cu acte care atestau starea ei de sănătate si studiile desfășurate anterior, dar Universitatea din Galați, unde este studentă, consideră că a încălcat legea și trebuie să returneze aproape 20.000 de lei.

Tânăra a câștigat în primă instanță procesul cu Universitatea FOTO Shutterstock

Judecătoria Galați a respins în 25 ianuarie o cerere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care solicitase ca o studentă de la Facultatea de Medicină și Farmacie să fie obligată să restituie 19.800 de lei pe motiv că a beneficiat de bursă socială medicală fără să aibă dreptul.

Decizia instanței nu este definitivă. 

Argumentul Universității Galați

Concret, tânăra a primit bursă socială medicală timp de 3 ani, pentru anii de studiu 2018-2019, 2019-2020 și 2020-2021, iar reprezentanții Universității din Galați au stabilit că aceasta absolvise anterior și Facultatea de Inginerie din Sibiu.

Potrivit legii, studenții pot beneficia de bursă pentru un singur program de licență, master sau doctorat. Universitatea din Galați susține prin reprezentanții săi că studenta la Medicină, care suferă de diabet din anul 2000, nu a menționat că absolvise alte studii superioare și prin urmare nu ar fi avut dreptul să beneficieze din nou de bursă socială medicală.

Sinceră de la început

În replică, tânăra a precizat că a depus la dosarul de la Universitate actele din care rezulta că absolvise o altă facultate, dar și că are diabet.

„Pârâta a arătat că, la momentul înscrierii la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, i-au fost solicitate de către secretariatul instituției înscrisuri medicale care să ateste diagnosticul de diabet şi diploma de licenţă de la Facultatea de Inginerie din Sibiu în vederea obținerii bursei medicale”, a constatat instanța.

De altfel, în decursul celor 3 ani de studiu, studenta, la solicitarea secretariatului Universității, a întocmit 3 dosare, prezentând înscrisurile care atestau starea sa de sănătate si studiile desfășurate anterior, dosare care au fost analizate de comisia de acordare a burselor. Ulterior, bursele au fost vizate si achitate de către serviciul financiar al Universității „Dunărea de Jos”.

Comisia de acordare a burselor, responsabilă de situația creată

Instanța i-a dat în final câștig de cauză studentei, argumentând că vina aparține în totalitate comisiei de acordare a burselor, care nu a verificat cu atenție actele în baza cărora i-a fost acordată bursa.

De asemenea, judecătorul care a instrumentat cazul a constatat că dreptul Universității de a cere returnarea banilor pentru lunile noiembrie și decembrie din 2018 s-a prescris.

„Nu se poate susține că împrejurarea acordării și plății bursei necuvenite nu putea fi cunoscută la o analiză rezonabilă de către reclamantă, acordarea și plata indemnizației decurgând din lipsa de diligență în aplicarea dispozițiilor legale, în baza unei documentații aflate la îndemâna acesteia și supusă verificării prealabile a celor responsabili de stabilirea bursei în cauză”, a stabilit magistratul.

„Partea reclamantă, prin comisia de acordare a burselor, avea obligația de a solicita toate documentele care ar fi probat îndeplinirea criteriilor prevăzute de ordinul din 27 februarie 2017 privind stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenții și cursanții din învățământul superior de stat, învățământ cu frecvență, și de regulamentului propriu al Universității „Dunărea de Jos” Galați, și obligația de diligență de a verifica documentația depusă de pârâta… odată cu cererile de acordare bursă socială pe criteriu medical. Prin urmare, instanța apreciază că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile plăţii nedatorate, acţiunea repetițiune fiind neîntemeiată”, a concluzionat instanța.