Secretele preparării gulaşului cu fasole şi carne afumată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gulaş cu fasole şi carne afumată Foto: familist.ro

Spre deosebire de tradiţionalul gulaş unguresc, gulaşul cu fasole şi carne afumată sau bab gulyaşul, cum se mai numeşte în mod tradiţional, este o combinaţie săţioasă de ciorbă şi tocăniţă. Aşa se face că cei care consumă preparatul nu mai mănâncă, de regulă, şi felul doi.

Gulaşul cu fasole şi carne afumată se găteşte frecvent în Ardeal, regăsindu-se şi în meniurile restaurantelor din această zonă şi nu numai. Preparatul poate conţine carne de porc sau carne de vită şi chiar carne afumată, în funcţie de preferinţele culinare ale celui care îl prepară.

”Diferenţa între tradiţionala tocăniţă moldovenească şi gulaş se face prin condimente şi arome, pentru că ingredientele sunt cam aceleaşi”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Fasole-500 de grame;

-Ceapă-300 de grame;

-Ardei gras-500 de grame;

-Usturoi-3,4 căţei;

-Ardei iute-o bucată;

-Morcov-200 de grame;

-Ţelină-200 de grame;

-Rădăcină de pătrunjel-100 de grame;

-Pastă de tomate-200 de grame;

-Roşii-500 de grame;

-Boia, chimen măcinat, foi de dafin, cimbru;

-Sare, piper;

-Pătrunjel-o legătură;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri.

De ce se adaugă pasta de tomate după ce a fiert fasolea

Primul pas este să punem fasolea la înmuiat în apă cu o seară înainte de preparare. Diferenţa faţă de mâncărurile tradiţionale româneşti cu fasole este că, în cazul gulaşului, aceasta nu se spală în mai multe ape, astfel încât amidonul nu este eliminat din preparat, dându-i consistenţă şi o aromă deosebită.. ”Fasolea se pune la fiert şi toată aroma rămâne în mâncare”, precizează maestrul Nichi Mărăcine.

Tăiem apoi ceapa şi o punem la călit în ulei alături de ardeiul gras şi usturoi, peste care se adaugă aromele tari, respectiv chimenul, foaia de dafin şi puţin cimbru. Când punem sarea şi piperul, trebuie să ţinem cont, dacă am folosit carne afumată, de faptul că şi aceasta conţine sare, astfel încât gulaşul să nu iasă prea sărat.

”Când adăugăm boia în preparat, e musai să avem grijă ca aceasta să nu se ardă pentru că ar denatura gustul gulaşului. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, se pune puţină apă, iar apoi adăugăm fasolea”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Important de amintit este că după ce am pus toate ingredientele amintite în oală, vom completa cu apă, astfel încât acestea să nu se ardă în timpul procesului termic. Vom lăsa gulaşul să fiarbă cam 30-40 de minute, pentru ca fasolea să se fiarbă bine, la final rezultând o ciorbă mai consistentă de fasole cu carne afumată, dacă am ales să folosim acest ingredient.

Există şi posibilitatea de a pregăti preparatul folosind atât carne de porc sau de vită, cât şi carne afumată, întregul proces termic durând aproximativ trei, patru ore. În această perioadă, trebuie să adăugăm constant apă, astfel încât carnea să fiarbă bine, iar aromele să se întrepătrundă.

Când boabele de fasole încep să se înmoaie, adăugăm pasta de tomate şi roşiile tăiate cuburi, de regulă cu 40-45 de minute înainte de închiderea focului. Acest pas este foarte important, pentru că dacă puneţi pasta de tomate peste fasole înainte ca aceasta să se înmoaie, veţi constata că boabele s-au întărit, ceea ce va îngreuna serios procesul de preparare.

Gulaşul cu fasole şi carne afumată se poate servi cu găluşte din făină, care sunt foarte uşor de pregătit, sau cum o salată de ceapă, în care se adaugă sare, oţet şi puţin chimen. 

Mai multe pentru tine:
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Horoscop marți, 9 decembrie. Racii au discuții aprinse în cuplu, iar Peștii vor să fie remarcați la locul de muncă
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Mesajul rar al Prințului Louis! Băiatul cel mic al lui Kate Middleton a surprins cu scrisul de mână la concertul de colinde
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte