Secretele preparării celui mai bun borş călugăresc. Care sunt ingredientele care dau savoare mâncării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.restaurantedelux.ro

Borşul călugăresc, preparatul de post cu o tradiţie de câteva sute de ani, conţine o serie de legume care au un aport mare de vitamine. Se serveşte, de regulă, vara. Reţeta a fost ”furată” de la călugări de românii care au mers în pelerinaj la mănăstiri.

Deşi este un preparat de post, borşul călugăresc conţine o multitudine de vitamine prin varietatea de legume care se folosesc pentru a-l prepara. Vom începe prin a spăla şi curăţa legumele în diferite forme, gen rondele şi cuburi, după cum considerăm necesar. ”Legumele trebuie tăiate cu o idee mai mari decât cele pe care le folosim în ciorbele pe care le pregătim uzual”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Cartofi-două bucăţi;

-Ceapă-două bucăţi;

-Dovlecel-o bucată;

-Morcovi-două bucăţi;

-Ţelină-o bucată;

-Fasole verde (păstăi)-100 de grame;

-Ardei gras-două bucăţi;

-Roşii-şase bucăţi;

-Borş-un litru;

-Pătrunjel-o legătură;

-Leuştean-o legătură;

-Un vârf de sare;

-Foi de dafin-două foi;

-Cimbru-o mică ramură.

În oală vom pune la fiert mai întâi rădăcinoasele (ceapa, ţelina, morcovii), îndepărtând prin tratament termic coaja de la roşii pentru a folosi doar pulpa acestora. După 20 de minute, adăugăm cartofii, dovlecelul şi ardeiul gras, lăsând la urmă păstăile şi roşiile pentru că aciditatea din această legumă să nu împiedice fierberea cartofilor.

”Punem puţină sare pentru a defini gustul care ne place, în timp ce borşul va fi fiert separat cu leuşteanul. Îl vom adăuga apoi peste legume, îl dăm în câteva clocote şi punem şi pătrunjelul, foile de dafin şi cimbrul, iar ciorba noastră călugărească este gata”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Ciorba călugărească are o consistenţă mai mare decât cea cu care suntem obişnuiţi, legumele tăiate mai grosier dând atât volum, cât şi consistenţă preparatului. Poate fi servită atât rece, când o scoatem de la frigider, dar şi fierbinte, imediat după ce am luat-o după foc sau încălzită.

”Pentru cei care doresc să consume preparatul şi în alte zile decât cele de post, este bine să dreagă borşul cu o lingură de smântână”, recomandă maestrul Nichi Mărăcine.

Mai multe pentru tine:
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor