Cum se prepară străvechea mâncare românească „Lapte de bou“. Reţeta specifică gurmanzilor din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul cu numele menţionat are mai multe variante, corespunzător a cel puţin patru zone etnografice, însă cea care pare să aibă cea mai mare priză la public provine din mirificul Maramureş.

Aţi mâncat vreodată „Lapte de bou?” Să nu spuneţi că nici n-aţi auzit de aşa ceva, căci bunicile dumneavoastră (mai ales dacă aveţi rădăcini prin Transilvania) vă vor trage de urechi. 

De fapt, mâncarea românească numită „Lapte de bou” a fost considerată cândva o adevărată delicatesă, iar faptul că în prezent este aproape uitată nu-i vina ei, ci a tehnologiei, care a adus pe mesele românilor tot mai mult fast-food şi tot mai multă mâncare „la cutie”.

În esenţă, aşa cum rezultă şi din denumire, reţeta conţine lapte (de vacă), deşi nu-i neapărat obligatoriu, căci prin zona Sibiului şi în Ţara Moţilor laptele este înlocuit deseori cu apă. Preparatul este întâlnit şi prin nordul Moldovei şi, cu unele variaţiuni, şi prin Oltenia de sub munte.

Deşi ar putea părea ciudat, mâncarea este, în esenţa ei, un fel de modern „lapte cu cereale”, deşi în varianta ei străveche (noi vom prezenta modul de preparare ca-n Maramureş) reţeta conţine nişte subtilităţi culinare foarte interesante.

Ingrediente

- patru căni de seminţe de dovleac decojite (adică în jur de 800 de grame);
- un litru de lapte de vacă;
- sare;
- mămăligă.

Mod de preparare

Laptele se pune la fiert. Între timp, seminţele de dovleac se prăjesc la cuptor şi se macină până se obţine o făină fină.

Făina din seminţe de dovleac se adaugă în laptele dat în clocot.

Se amestecă „făina” din seminţe de dovleac şi apa clocotită (laptele clocotit) până când se obţine o pastă groasă (cam ca la mămăligă).

Se adaugă sare şi se mai fierbe la foc mic pentru încă 10 minute.

Mare atenţie! Pentru a nu se afuma „laptele de bou”, se amestecă permanent pe durata preparării.
Pont: pentru ca “făina” din seminţe de dovleac să se amestece cât mai bine cu apa sau cu laptele, seminţele prăjite trebuie măcinate cât mai fin.

Cum spuneam, reţeta permite folosirea apei în loc de lapte (ca variantă de post), dar şi a altor lichide de origine non-animală, cum ar fi laptele de soia şi chiar zeama de varză (pentru o reţetă de lapte de bou care, în estul Ardealului, este folosită în loc de salată de murături).

Poftă bună!

Mod de servire

Laptele de bou se serveşte într-o farfurie adâncă (de supă), ornat cu câteva seminţe de dovleac întregi, prăjite.
De asemenea, în varianta străveche, alături se punea o felie de mămăligă coaptă pe plită, pe sare, care ulterior a fost înlocuită cu o felie de mămăligă gratinată şi, apoi, de o felie de pâine prăjită.

Despre beneficii

Interesant este că laptele bou este o mâncare foarte sănătoasă. Dacă despre efectele benefice ale laptelui se ştiu destule, amintim şi despre beneficiile pe care le aduc asupra sănătăţii seminţele de dovleac.
Sunt pline de minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier şi cupru. Sunt o sursa bună de vitamina K. Conţin fitosteroli, compuşi despre care cercetările arată că reduc nivelul colesterolului.

Sunt bogate în zinc, ceea ce le recomandă drept un protector natural împotriva osteoporozei. Sunt o sursa bună de vitamina E şi de vitamine din grupul B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, piridoxina şi acid folic).


Vă mai recomandăm şi:

Trei moduri de preparare a străvechii mâncări româneşti „Cighiri în prapur” 

Ce sunt puţişoarele cu mac: reţeta şi subtilităţile lingvistice ale vechii şi controversatei mâncări româneşti

Cum se prepară vechea şi delicioasa mâncare românească „taşche cu pegmez” 

Mai multe pentru tine:
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Gestul răvășitor al lui Eugen Cristea, la 7 luni de la decesul soției: „Îi simt prezența în casă, mai pun o farfurie pe masa de Crăciun”. Cine îi alină suferința?
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Motivul halucinant pentru care Emmanuel Macron a apărut cu pantofi cu două numere mai mari. Imaginile sunt reale și au încins Internetul
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste