Cum se prepară deliciosul iepure vânătoresc la ceaun. Secrete dezvăluite de un maestru de vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iepurele la ceaun este considerat regele  mesei vânătoreşti FOTO www.bunica.md

Reţeta de iepure vânătoresc la ceaun este foarte apreciată, însă este şi o adevărată bombă calorică. Maestrul de vânătoare Sergiu Ariton ne explică pe îndelete câteva dintre tainele preparatului care nu lipseşte de la nicio reuniune vânătorească respectabilă.

Lumea vânătorilor este una aparte, căci seamănă pe alocuri cu o societate secretă, în care cutumele foarte vechi sunt la mare preţ şi se împletesc armonios cu folclorul şi cu legislaţia cinegetică. 

După cum ne explică maestrul Sergiu Ariton, a merge la o partidă de vânătoare nu este doar un exerciţiu de tir cu ţinte vii, ci înglobează o mulţime de lucruri pe care ceilalţi, „nevânătorii”, nu prea au cum să le înţeleagă.

„Un vânător adevărat trebuie să ştie când şi cum să protejeze animalele, cum să le ajute să supravieţuiască. Uciderea vânatului este asemenea unui ritual, nu este sadism, nu este nevoia de hrană, nu are la bază resorturi economice. Este o călătorie iniţiatică pentru fiecare vânător în parte”, spune maestrul în arta cinegetică.

Printre multe lucruri speciale care ţin de tagmă se află şi gătitul, iar lista de preparate aflate la mare preţ include la loc de cinste iepurele la ceaun. Desigur, reţeta vânătorească de faţă se bazează pe iepure sălbatic, însă nu iese deloc rea nici dacă materia primă de bază este un iepure de crescătorie, cumpărat de la supermarket.

Ingrediente pentru iepure vânătoresc la ceaun


– 1 iepure sălbatic de 4-5 kg, porţionat;
– 2-3 căni de apă;
– 2-3 căni de vin alb sec;
– 1 lingură de sare;
– 2 căpăţâni mari de usturoi, zdrobite cu cuţitul;
– 1 kg de slănină (preferabil afumată, dar nu foarte tare), tăiată cuburi;
– cimbru uscat – 1 lingură cu vârf;
– piper boabe – 1 lingură.

OPŢIONAL: o ceaşcă de suc de roşii.


Dacă iepurele dumneavoastră e mai mic, adaptaţi proporţional restul ingredientelor, însă ţineţi cont că baza bucătăriei rămâne gustul. Drept urmare, maestrul Ariton recomandă să puneţi la condimentele şi sare după gustul dumneavoastră, nu cum vă spun alţii.

Cum se prepară iepurele vânătoresc la ceaun

Într-un ceaun de 10 litri (ba chiar şi mai mare, căci mâncarea trebuie să aibă loc de întors şi de amestecat) se pun bucăţile de carne de iepure, sarea necesară, o cană de apă şi una cană de vin. Fără ulei, unt sau alte „unsori”.

Se pune ceaunul pe foc iute (pe pirostii este varianta ideală, dar merge şi la aragaz dacă nu aveţi încotro) şi se amestecă destul de des, cu pasiune, căci carnea trebuie să se rotească prin fierbinţeala sucului aromat de vin şi apă. Când scade lichidul, se mai completează cu vin şi apă.

După circa 60 minute (răstimp în care trebui să staţi cam permanent cu ochii pe mâncare şi să o amestecaţi des; riscul să se ardă este destul de mare, dată fiind cantitatea mică de lichid), când zeama aproape că s-a evaporat complet, se adaugă slănina, usturoiul zdrobit (sau tăiat feliuţe mici) şi piperul.

Unii pun, în această etapă, şi 2-3 linguri de bulion sau o ceaşcă de suc de roşii, lucru pe care maestrul Ariton îl recomandă, deşi sunt destul vânători care spun că aşa preparatul se duce mai mult spre ostropel, ceea ce-i cu totul altă mâncare de... iepure. Alţii pun ienibahar sau foi de dafin, ori măghiran, însă starostele vânător (ca majoritatea colegilor de breaslă) nu este de acord cu aceste arome.

Se amestecă din nou cu aceeaşi pasiune şi cu simţul olfactiv încordat la maximum, căci miroase de nu vă puteţi închipui. Se fierbe alte 60 minute, până când carnea începe să se desprindă de pe oase. Se mai poate picura puţin vin, din când în când, dacă este necesar.

Când carnea este făcută, se închide focul, se adaugă cimbrul, se amestecă energic, se acoperă şi se lasă să-şi tragă sufletul 15-20 minute. „Nu puneţi cimbrul la fiert, ci după ce stingeţi focul, căci altfel stricaţi toată treaba”, spune Sergiu Ariton. Iepurele la ceaun se serveşte cald, cu mămăligă. Poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Reţeta bătrânească a celebrelor vărzări moldoveneşti. Care sunt ingredientele secrete ale bunicilor 

Cum se prepară ameţitoarea dulceaţă din toporaşi. Reţeta gospodinelor din zona de sud a Moldovei

Mâncăruri străvechi. Cum se prepară micul dejun preferat de aromânii dunăreni: „oauă ţărgăsiti cu piperchi“ 

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Motivul pentru care e bine să pui un bănuț în bradul de Crăciun. Tradiția păstrată din generație în generație
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Detaliul regal folosit de Meghan pentru cea mai recentă felicitare de Crăciun. Cu cine a dorit să semene micuța Lilibet
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie