Cum se pregăteşte delicioasa tocăniţă oltenească cu carne de pasăre şi cârnaţi. Desertul boieresc care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este unul de tradiţie în Oltenia, dar se serveşte destul de des şi în alte zone ale ţării. Secretul gustului său apetisant stă în ordinea în care sunt adăugate ingredientele şi în modul în care sunt preparate termic acestea, în special legumele.

Începem prin a tăia cârnaţii în bucăţi mici şi încingem uleiul într-o cratiţă. Curăţăm şi tăiem şi prazul în bucăţi mici, punând carnea de pui şi bucăţile de cârnaţi la prăjit şi acoperim recipientul cu un capac. Curăţăm cartofii, spălăm roşiile şi tăiem legumele în cuburi puţin mai mari. Tocăm mărunt apoi şi ardeiul iute.

”După ce carnea de pasăre a căpătat o culoare uşor brună, adăugăm un pahar de vin, acoperim din nou recipientul cu un capac, adăugăm apoi cartofii după 5 minute şi prazul şi punem din nou capacul, dar avem grijă să amestecăm constant pentru a nu se lipi cartofii de fundul vasului”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Cârnaţi de casă-200 de grame;

-Carne de pasăre-500-700 de grame;

-Roşii-500 de grame;

-Praz-5 tulpini;

-Cartofi-şase bucăţi;

-Ardei iute-o bucată;

-Mărar-o legătură;

-Ulei de floarea soarelui-150 de mililitri;

-Vin alb-un pahar;

-Sare şi piper, după gust.

Punem sare şi piper după gust, iar după ce am verificat dacă cartofii s-au pătruns, adăugăm roşiile şi lăsăm mâncarea să se pătrundă pentru 15 minute. La nevoie, mai adăugăm un pahar de apă, dacă considerăm că tocăniţa este mult prea scăzută, amestecând cu atenţie legumele pentru ca acestea să nu se sfărâme.

Într-o oră tocăniţa noastră este gata, recomandarea maestrului Nichi Mărăcine fiind ca focul să fie dat la potrivit spre mic la începutul procesului termic, până când se face carnea de pui, lăsându-l apoi la potrivit.

La final, adăugăm şi mărarul, lăsând preparatul să se tempereze pentru 10-15 minute după ce am închis focul. Tocăniţa oltenească cu carne de pasăre şi cârnaţi se serveşte cu mămăliguţă alături de murături sau varza murată, în funcţie de preferinţă.

Dulceaţă de cireşe amare

Pe vremuri, invitaţii din casele boiereşti erau serviţi cu dulceaţă de cireşe amare, un obicei împrumutat din bucătăria franţuzească, care s-a păstrat până în zilele noastre. Cu o seară înainte de a începe să pregătim dulceaţa, cireşele fără sâmburi şi zahărul vor fi puse într-un recipient la beci sau într-o cămară mai răcoroasă.

Ingrediente:

-Cireşe amare fără sâmburi-1,2 kilograme;

-Zahăr-1,6 kilograme;

-Lămâie-o bucată;

-Esenţă de vanilie-trei grame.

Dilceaţă de cireşe amare FOTO m.realitatea.net

În ziua următoare, vom pune cireşele la foc mic într-un recipient pentru 40-45 de minute. Un mic secret este să nu amestecăm fructele cu o lingură sau orice altceva, fiind de preferat să mişcăm pur şi simplu vasul pentru a  nu se lipi cireşele de fundul acestuia.

”Pentru a verifica consistenţa dulceţii, vom pune pe o farfurie puţină dulceaţă şi o vom lăsa să se răcească. Dacă aceasta nu este suficient de consistentă, o vom mai lăsa puţin la fiert. Este de preferat ca dulceaţa noastră să aibă o consistenţă cremoasă şi nu să se întărească ca un gem”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

La final, adăugăm şi zeama de la o lămâie şi mai lăsăm să fiarbă dulceaţa pentru maxim 15 minute, punând apoi şi esenţa de vanilie, iar acum putem folosi o lingură pentru a amesteca uşor dulceaţa, astfel încât zeama de lămâie şi esenţa de vanilie să se încorporeze în compoziţie.

După ce s-a răcit, vom pune dulceaţa în borcane,  aşezându-le apoi cu capacul în jos şi  acoperindu-le cu un prosop de bucătărie până a doua zi pentru a se etanşeiza mai bine. După ce vom depozita la rece dulceaţa, aceasta se va mai îngroşa puţin datorită zahărului din compoziţie. Fructele se vor înmuia, însă dulceaţa se va lega aşa cum trebuie şi poate fi servită ca desert după tocăniţa oltenească cu carne de pasăre şi cârnaţi, dar merge la fel de bine şi după orice alt preparat pe care îl servim în prealabil.

Mai multe pentru tine:
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor