Ciorbă de varză lipovenească, reţeta veche de secole. Rădăcinoasa care dă preparatului o dulceaţă deosebită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este specific lipovenilor stabiliţi în zona Brăilei, care au venit cu propriile tradiţii culinare. Reţeta este una de post, dar şi dietetică, având puţine calorii şi necesitând puţine ingrediente.

Ciorba de varză este alături de ciorba de peşte un preparat care nu lipseşte de pe masa lipovenilor stabiliţi în zona Brăilei, tradiţia fiind menţinută de sute de ani. Vedeta preparatului este, evident, varza, fiind necesare alte câteva ingrediente pentru a pregăti reţeta.

Ingrediente pentru 10 porţii:

-Varză dulce-o jumătate dintr-o bucată;

-Ceapă (trei bucăţi)-500 de grame;

-Morcovi (două bucăţi)-250 de grame;

-Ardei capia roşu (o bucată)-150 de grame;

-Ardei gras verde (o bucată sau două)-200 de grame;

-Sfeclă roşie-o bucată;

-Ţelină (o bucată)-200 de grame;

-Pătrunjel-o legătură;

-Cimbru-o crenguţă;

-Sare, piper, după gust;

-Pastă de tomate-două, trei linguri;

-Borş-un litru;

-Ardei iute-o bucată;

Legumele vor fi tăiate în fâşii cât mai subţiri, cu excepţia morcovului, pe care îl vom tăia rondele. ”Tăierea lor cât mai subţire va facilita fierberea. Primele puse la fiert vor fi rădăcinoasele. Dintre ele, sfecla roşie dă preparatului o dulceaţă deosebită şi o culoare aparte, iar după 15 minute vom adăuga pasta de tomate”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

După 20, 30 de minute vom pune şi varza la fiert, acrim preparatul cu borş, adăugăm sare şi piper după gust, iar apoi cimbru şi pătrunjel. Un mic secret este să nu puneţi leuştean în ciorbă pentru că va acoperi gustul de varză.

Ciorba de varză lipovenească se poate servi în perioadele de post, dar pentru că este un preparat dietetic, cu puţine calorii, se regăseşte şi în curele recomandate de nutriţionişti.

Mai multe pentru tine:
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Peste 600 de români, diagnosticați anual cu cancere de sânge. Cum donăm celule stem, tratamentul minune care îi poate salva
Ce partide candidează la alegerile parlamentare din Republica Moldova și ce șanse au
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză