Biserica din România unde era îngropat Mazepa, eroul Ucrainei. Comuniștii au demolat-o cu furie, prăbușind-o în Dunăre
0Este tulburătoare povestea Bisericii Sfântul Gheorghe din Galaţi, care a fost surpată, demolată de comuniști și trasă în Dunăre cu remorcherele. În lăcașul de cult se aflau și osemintele hatmanului Ivan Mazepa, opozant al ruşilor.
Biserica fortificată a fost ridicată în anul 1664, pe cel mai înalt mal al Dunării, la Galaţi. La construirea lăcaşului s-au folosit materiale aduse din castrul roman de la Barboşi, arhitectura fiind în formă de navă, cu o turlă pe naos şi una cu rol de clopotniţă pe pronaos. „Biserica avea o lungime de 18 metri, o lăţime de 7 metri şi circa 16 metri înălţime“, așa cum descrie Mihaela Denisia Liuşnea în lucrarea „Mănăstiri din Galaţi în izvoare athonite“.
Hatmanul cazac Mazepa, înmormânta în Biserică
În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de pe malul Dunării, în anul 1710, a fost înmormântat hatmanul cazac Ivan Stepanovici Mazepa, comandantul de oşti devenit eroul Ucrainei anti-ruseşti. Este considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor
Potrivit istoricilor, Mazepa a decedat în 1709, la Varniţa (Tighina), pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma războiului pe care-l purta cu ţarul Petru Cel Mare, iar urmaşii lui au vrut să-l îngroape la Ierusalim. Planurile lor au fost blocate de Paşa de la Brăila, care a interzis trecerea convoiului funerar, motivând că Mazepa poate fi îngropat în biserica „Sfântul Gheorghe” . În cele din urmă, cazacii au acceptat ca Ivan Mazepa să fie îngropat la Galaţi.
Mormântul avea o boltă construită din cărămizi, iar piatra funerară purta o inscripţie cu însemnele Ucrainei şi ale lui Mazepa, între altele vulturul cu un singur cap.
De-alungul anilor, biserica fost arsă şi prădată de zeci de ori de turci, dar a rămas în picioare. A fost avariată de cutremurul din 1940, iar în anul 1944 o dată cu devastarea zonei Portului de bombardamentele ruseşti este lovită de o bombă de aviaţie şi rămâne fără acoperiş.
„Ca avere mobilă, pe lângă piese de mobilier sunt menţionate două pietre funerare, din care una de marmură albă cu inscripţii vechi şi fragmente cu inscripţii referitoare la hatmanul Mazepa, 18 icoane, dintre care icoanele împărăteşti şi icoanele vechi pe lemn ale Maicii Domnului şi a Sf. Gheorghe, un policandru de alamă masivă cu 12 lumânări, iconostasul din lemn de brad, un chivot „de metal argintat garnisit cu alamă, cu acoperământ de sticlă pe piedestal“, şapte sfeşnice masive de alamă, o cristelniţă de aramă, un clopot, cărţi, vase sfinte, arhiva cu documente din perioa da 1864-1893”, susține lect. dr. Mihaela-Denisia Liuşnea.
Două cartiere din Galați poartă numele hatnamului Mazepa
Biserica a rezistat bombardamentelor, însă nu și comuniștilor, care au vrut cu orice preț să o demoleze. Astfel, a fost pusă la pământ în anul 1962. Preoții au fost alungați și s-au pompat la fundaţie zeci de tone de apă, pentru ca zidurile să se taseze şi să crape. Întrucât zidurile erau puternice, au adus un remorcher, turla bisericii a fost legată cu cabluri de oţel şi trasă de romorcher spre Dunăre până s-a prăbuşit.
După ce biserica a fost demolată, rămăşiţele lui Mazepa s-au pierdut. În memoria hatmanului, două cartiere centrale din Galați îi poartă numele: Mazepa I și Mazepa II.
„Locul a fost nivelat cu buldozerul şi pe urmă s-a construit un bloc, aflat acum în spatele Hotelului Vega. Dacă osemintele hatmanului Mazepa au rămas sau nu pe malul Dunării rămâne în continuare un mister. Copacii din zona verde a Aleii Mercur care au cam aceeaşi vârsta cu blocul îşi trag seva din oasele obosite şi chinuite ale marelui hatman al Ucrainei, Ivan Stepanovici Mazepa”, scrie doctorul Emil Popa, un pasionat de istorie, pe blogul său,
În anul 2009, în Parcul Libertăţii, de pe Calea Basarabiei (din Galaţi), hatmanului Mazepa i s-a dedicat un bust.
De asemenea, consilierii locali au decis în 2022 ca o stradă din Galaţi cu nume comunist va fi redenumită strada „Eroii Ucrainei”. Strada se află foarte aproape de locul în care a existat Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, distrusă în mod barbar de comunişti în 1962.
„Atunci, lăcaşul de cult în care era înmormântat (în 1710) hatmanul Ivan Mazepa, eroul luptei antiruseşti din Ucraina, a fost scufundat în Dunăre pentru a şterge memoria comunităţii. Azi, hatmanul care dă numele cartierului din Galaţi apare şi pe moneda ucraineană de 10 Grivne. Nici un regim totalitar nu va reuşi să şteargă memoria unei comunităţi fără complicitatea acesteia. De aceea trebuie să onorăm atât lupta anti-totalitară din trecut, cât şi pe cea din prezent. Slava Ukraini!”, a explicat profesorul de științe-umane Doru Căstăian.