Ucraina, dispusă să le ofere românilor moaştele Sfintei Teodora la schimb cu rămăşiţele unor eroi naţionali

0
Publicat:

Ucraina este dispusă să le ofere românilor moaştele Sfintei Teodora de la Sihla la schimb cu rămăşiţele eroilor naţionali Ivan Mazepa şi Pylyp Orlyk, anunță Agenţia Basilica a Patriarhiei Române, potrivit Agerpres.

Declaraţia comună emisă în urma şedinţei comune a guvernelor Ucrainei şi României, derulată, miercuri, la Kiev, stipulează că cei doi premieri au remarcat „importanţa lucrărilor legate de organizarea căutării moaştelor Sfintei Teodora în Ucraina şi a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk şi Ivan Mazepa din România".

Cum a ajuns Sfânta Teodora la Kiev.

Prăznuită la 7 august, Sfânta Teodora de la Sihla a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu. După trecerea la Domnul, trupul i-a rămas în peştera unde îşi petrecuse mare parte din sihăstrie. În timpul ocupaţiei ruseşti a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.

Au mai fost făcute demersuri pentru obţinerea acestor moaşte, în 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes.

Cine sunt eroii naţionali ucraineni ale căror rămășite sunt cerute la schimb

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina, în perioada 1687 - 1709, erou naţional în Ucraina, opozant al ruşilor, considerat părintele ideii de independenţă a ucrainenilor. A fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din oraşul Galaţi, dar mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în 1962.

Pylyp Orlyk a fost "un cazac legendar", membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat, în 1742, la Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite