Mai multe primării au dat ajutoare sociale pe ochi frumoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de muncă au descoperit la două primării din judeţ că ajutoarele de la stat erau date fără documentaţii complete.Potrivit celor constatate de inspectorii ITM, banii publici au fost împărţiţi cu prea mare uşurinţă, iar două dintre cele zece primării controlate în ultmele zile au fost amendate pentru nereguli.

Primăria oraşului Odobeşti şi a cea a comunei Chiojdeni au primit amenzi în valoare totală de 5.000 de lei şi avertismente pentru că au dat bani în baza unor simple declaraţii pe propria răspundere a celor în cauză.
Din cele peste 400 de dosare, 10% sunt considerate ilegale.

"Cele mai multe dintre dosarele asistaţilor sunt incomplete. Din ele lipsesc anchetele sociale semnate de titulari, nu toate anchetele se realizează din şase în şase luni, potrivit legii sau unele anchete nu conţin informaţii relevante despre situaţia socio-economică a familiei", spune Victoria Diaconu, inspectorul-şef ITM al Vrancea.


Ca urmare a neregulilor constatate, a fost înştiinţată şi Curtea de Conturi. "Am sesizat mai departe autorităţile competente, deoarece am apreciat că plăţile s-au efectual ilegal", a completat Diaconu.
Secretarul primăriei Odobeşti, Ştefan Bouroş, spune că deficienţele din acte nu sunt majore.

"Familiile care primesc ajutor sunt nevoiaşe. Au mari probleme şi nu au niciun venit. Sunt unele dosare incomplete şi deja am început să le punem la punct. Nu prea a fost timp pentru a reface anchetele la şase luni", se apără reprezentantul primăriei oraşului Odobeşti.
Şerban Pârlogea, primarul comunei Chiojdeni, a recunoscut şi el că mai multe dintre dosarele asistaţilor au fost găsite incomplete.

"Nu s-au făcut ilegalităţi, doar ni s-a dat o amendă. Ne vom pune la punct pentru ca la următorul control să fim în regulă", a punctat primarul Pârlogea.


Scutece din ajutorul de încălzire

Mariana Frăţilă din Odobeşti primeşte ajutor pentru încălzire din partea statului suma de 250 de lei, dar şi indemnizaţie pentru creşterea copilului.

"Ca ajutor de încălzire suma nu este foarte mare, iar cei de la Primărie chiar mi-au spus să nu mai fac, dar eu m-am încăpăţânat şi mi-am depus dosarul pentru că din banii ăia îmi iau pampers pentru copil pe o lună. Nu a mai venit nimeni să-mi spună dacă mai trebuie ceva la dosar. Banii i-am primit şi eu am adus toate actele care mi s-au cerut şi nu cred că trebuie să dau ceva înapoi", susţine Mariana Frăţilă.