De unde vine expresia „Generalul iarnă“, adversarul de temut al conducătorilor militari ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Napoleon, în campania dezastruoasă din Rusia

Napoleon Bonaparte şi Adolf Hitler sunt doi dintre conducătorii militari care au cunoscut forţa acestui inamic puternic în imensul spaţiu rusesc.

În decursul istoriei, „Generalul iarnă“ a fost inamicul neaşteptat care a pus mari probleme conducătorilor militari în campaniile lor războinice.

Această expresie, "Generalul iarnă", a circulat mult în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă a încercat să găsească un pretext meteorologic pentru înfrângerea de pe frontul de Est, în Rusia.

Totuşi, expresia e mai veche şi îşi are originea în ceea ce spunea generalul elveţian Antoine Henri Jomini, care l-a însoţit pe Napoleon în dezastruoasa campanie din anul 1812: „Rusia este o ţară în care intri uşor, dar din care ieşi foarte greu”.

Practic, istoria a demonstrat că iarna este una aliatul cel mai important al ruşilor în timp de război.

“Pe vremea aceea, şi anume la 1 decembrie 1812, într-o gazetă satirică din Londra, apăruse desenul: <<General Frost shaving the little Boney>> (Generalul Ger săpunind pe micul Boney, adică Bonaparte). Se înţelegea că <<Generalul Iarnă>>, cu toate rigorile lui, e mai tare decât Napoleon cu toţi generalii şi toată strategia lor”, potrivit dicţionarului de citate şi expresii celebre.

Pentru că Napoleon nu a luat în calcul detalii importante, printre care şi iarna, campania din anul 1812 dusă de el în Rusia s-a transformat cu un eşec răsunător. Armata sa a pierdut, din cauza frigului, nu numai soldaţi, ci şi foarte mulţi cai, iar drumul de 2.400 de kilometri a însemnat un coşmar pentru armata sa. Campania din Rusia a rămas în istorie ca unul din cele mai mari dezastre logistice din istoria militară, vina pentru eşec fiind atribuită "Generalului iarnă".

Expresia l-a inspirat pe poetul englez William Wordsworth, care a folosit-o în două poezii scrise în 1816. La 1855 altă revistă umoristică engleză Punch, alegându-şi ca ţintă a zeflemelilor ei pe ţarul Nicolae I, i-a atribuit declaraţia următoare: „Rusia are doi generali pe care se poate temeinic bizui: generalul Ianuar şi generalul Februar", în fond, tot "Generalul Iarnă".

În Primul Război Mondial, Hitler a comis aceeaşi greşeală, luând cu asalt Uniunea Sovietică, ignorând tocmai adversarul care i-a venit de hac lui Napoleon.

El a dat ordin trupelor sale să reziste cu orice preţ pe poziţii. Dar cu o armată dotată necorespunzător pentru temperaturi de minus 30 de grade Celsius, vremea capricioasă s-a dovedit un duşman redutabil pentru armata sa.