De unde vine expresia „Evrika“. Artizanul acesteia a alergat gol puşcă pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuvântul devenit celebru în toată lumea a fost exclamat de un mare învăţat al lumii antice, acum mai bine de 2.250 de ani.

Unul dintre cei mai mari învăţaţi ai lumii antice a fost Arhimede din Siracuza, cu mari realizări în domenii ştiinţifice precum matematică, fizică, astronomie şi chiar filozofie.

Omenirea cunoaşte puţine detalii despre viaţa sa, dar descoperirile sale au rămas în istorie.

Una dintre ele este legată de metoda de a determina volumul unui obiect de formă neregulată, problemă pe care regele Hiero al II-lea i-a dat-o spre rezolvare după ce a aflat că a fost înşelat de un aurar, căruia îi dăduse aur să-i confecţioneze o coroană.

Bănuind că meşterul a amestecat aurul cu un metal mai ieftin, regele l-a chemat pe Arhimede şi i-a cerut ca, fără să strice coroana, să-i răspundă la întrebarea dacă a fost furat sau nu.

Iar de aici până la faimosul său strigăt, "Evrika", cuvânt care în greceşte înseamnă "am descoperit", nu a mai fost decât un pas.

"Arhimede nu ştia cum să procedeze. Problema îl chinuia. Într-o zi, aflându-se în baie, a observat că apa se ridicase când a intrat în cadă, iar picioarele îi erau mai uşoare. Această constatare l-a condus la descoperirea legii greutăţii specifice a corpurilor şi la dezlegarea problemei care îl frământa. Neputându-şi reţine bucuria, a început să alerge pe stradă şi să strige acel „Evrika" (Am descoperit!), care de atunci a devenit o exclamaţie de bucurie, de entuziasm în faţa unei descoperiri neaşteptate sau a găsirii unei soluţii într-o problemă grea", potrivit lui I. Berg, autorul Dicţionarului de cuvinte, expresii şi citate celebre.

Se spune că entuziasmat de descoperirea făcută, Arhimede a uitat că este dezbrăcat şi a fugit pe străzi gol puşcă, strigând „Evrika“.

Testul pe care l-a făcut ulterior cu coroana, a dovedit că într-adevăr aurarul folosise o anumită cantitate de argint la fabricarea ei.

Exclamaţia Evrika este motto-ul statului California. Aici, acest cuvânt se referă la descoperirea aurului de lângă Sutter's Mill, din 1848, care a reprezentat scânteia pentru California Gold Rush.
 

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite