Cât de importantă este vitamina D pentru organism şi din ce alimente o asimilăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitamina D este importantă pentru organism Foto: Arhiva

Vitamina D este necesară pentru asimilarea calciului în oase şi are un rol important în prevenirea aparţiei cancerului, a bolilor de inimă, a diabetului şi a creşterii în greutate. Poate fi preluată din anumite alimente, dar şi din suplimentele alimentare prescrise de medic.

Vitamina D este importantă pentru organism, fără ea oasele devin fragile. La copii deficitul de vitamina D poate să cauzeze rahitism, iar la adulţi duce la malformaţii ale oaselor şi la apariţia osteoporozei. „Lipsa vitaminei D din oragnism poate da naştere la probleme cardiace sau la depresie, iar acest lucru se întâmplă în cazul persoanelor vârstnice. Este bine să ştim că vitamina D previne apariţia diabetului, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă. O putem prelua din anumite alimente, dar şi din suplimentele alimentare“, a spus medicul de familie Tania Stancu.

Alimentele pe care trebuie să le consumăm şi care conţin vitamina D:

- Uleiul de peşte are un miros specific şi un gust puternic, însă este bogat în viatmina D. O lingură acoperă 300% din din valoarea zilnica recomandata de calciferol.

- O porţie de somon ne oferă necesarul zilnic al vitaminei D.

- Laptele trebuie consumat zilnic, iar un pahar ne oferă un sfert din doza zilnică de vitamina D.

- Sucul de portocale conţine vitamina D şi ne ajută organismul să funcţioneze aşa cum este normal.

-1 00 de grame de ficat de vită sunt necesare pentru a obţine aportul de vitamina D de care avem nevoie.

- Soia este o sursă importantă de vitamina D şi poate să fie consumată în orice formă.

- Gălbenuşul de ou conţine o doză importantă de vitamina D, însă medici susţin că trebuie consumat întreg, pentru fixarea vitaminei.     

Medicii au mai declarat că o simplă analiză ne poate arăta dacă organismul are nevoie de vitamina D. „Există un necesar zinic de vitamina D de care avem nevoie. La persoanele sub 50 de ani se recomandă 200 UI, 400 UI pentru adulţi cu vârste cuprinse între 50-70 de ani şi 600 UI pentru cei de peste 70 de ani“, a mai precizat medicul de familie, Tania Stancu.
    

Mai multe pentru tine:
Prințul renegat, un libidinos notoriu! Apela la angajații de la Palat să facă rost de femei și-și dorea ”blonde și balerine”
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”
Tânăra de 16 ani care a întors toate scaunele la „Vocea României” încă de la primele note. Smiley: „Eu nu am mai auzit niciodată așa ceva”
Lupu Rednic ține cură de slăbire, la 56 de ani: „Grăsimea-i bună numai în tigaie!”. Secretul sănătății: un păhărel de horincă și untură de porc de Mangalița. Cât costă dieta?
Compania care a fabricat macaraua folosită în jaful de la Luvru se promovează online cu imagini de la scena faptei
Exclusiv! Acasă la Chef Alexandru Sautner. Juratul "Chefi la cuțite" ni le prezintă pe fetele care-l împlinesc ca soț și tată
Cine este Bogdan Boitor, noul iubit al Ilincăi Vandici. În ce oraș din România a dus-o pe vedetă în vacanță
Acuzată că poartă genți de lux, dar că nu-și ajută tatăl aflat la azil! Ion Cassian o apără pe Irina Columbeanu: „Nu-i duceți grija lui Irinel, are șifonierul plin cu...!”
Relația scandaloasă de 72 de ore pe care fratele Regelui Charles a avut-o cu un model Playboy