„Violenţa în şcoli ar fi evitată dacă ar exista paza promisă de primărie“ - spun elevii din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Elevilor din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Elevii din Constanţa cer municipalităţii să asigure paza în unităţile şcolare. Ei amintesc din nou cazurile de violenţă petrecute în şcoli, în lipsa unui sistem de securitate.

Elevii au dreptul să înveţe în condiţii de siguranţă, astfel că Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită primarului Decebal Făgădău şi consilierilor locali să adopte un pachet de măsuri pentru asigurarea pazei unităţilor şcolare.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a cerut în repetate rânduri, în ultimii doi ani, ca administraţia locală a municipiului Constanţa să respecte legea şi să asigure paza unităţilor şcolare pe care le are în subordine.

Cea mai recentă solicitare a fost în cadrul dezbaterii publice pe bugetul local, unde, în calitate de reprezentanţi ai elevilor constănţeni, am antamat solicitările pe care le avem cu privire la finanţarea învăţământului.

Primarul Decebal Făgădău a admis faptul că municipalitatea încalcă legea prin neasigurarea pazei unităţilor de învăţământ şi a dat asigurări că Primăria şi Consiliul Local Constanţa vor adopta măsuri pentru normalizarea situaţiei şi intrarea în legalitate, cel târziu la începutul anului şcolar 2018-2019.

„Atragem atenţia că până în prezent nu s-a făcut niciun progres în acest sens, îar în mai puţin de patru luni va începe un nou an şcolar în care elevii constănţeni vor fi privaţi de dreptul de a învăţa în condiţii de siguranţă, care să nu le pună intregritatea fizică în pericol.

Conform art. 2, alin. (1) din Legea nr. 333/2003, republicată, Consiliul Local, organ al administraţiei publice locale, are obligaţia de a asigura paza clădirilor în care unităţile de învăţământ îşi desfăşoară activitatea, acestea aflându-se în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale. Totodată, art. 4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, cu modificările şi completările ulterioare, prevede obligaţia consiliilor locale de a aloca fonduri pentru “securizarea clădirilor unităţilor de învăţământ“.

În acest moment, având în vedere faptul că Primăria şi Consiliul Local Constanţa aleg să ignore legea şi să pună în pericol beneficiarii actului de educaţie, elevii şi părinţii Constanţei au de ales între a plăti singuri serviciile unei firme specializate de pază sau, pur şi simplu, acceptarea situaţiei şi participarea la cursuri într-o şcoală care nu le oferă garanţia unui mediu sigur şi prielnic învăţării.

Consiliul Local Constanţa a refuzat şi refuză constant să pună în aplicare prevederile legii, fiind conştient de faptul că oricum părinţii elevilor vor scoate bani din buzunar pentru a fi siguri că le oferă copiiilor condiţiile optime pentru procesul de învăţare.

Reiterăm pe această cale faptul că art. 32, alin. (4) din Constituţia României consacrează şi garantează dreptul la învăţământ de stat gratuit, costurile ascunse pe care Primăria şi Consiliul Local Constanţa le pun în sarcina elevilor şi părinţilor pentru plata serviciilor de pază fiind un atentat şi o ameninţare la supremaţia legii fundamentale.

Ne amintim cu tristeţe de evenimentul petrecut iarna aceasta la o şcoală generală din centrul Constanţei, când trei persoane din exterior au intrat în şcoală şi au bătut cu bestialitate un elev. Inspiraţia de moment a personalului şcolii a făcut ca acest eveniment nefericit să nu devină o tragedie, aşa cum s-a întămplat în Craiova - 2010, Râmnicu-Vâlcea - 2012 sau Târgovişte - 2013, unde elevii au fost ucişi în unităţile şcolare. Chiar dacă beneficiau de sisteme de monitorizare audio-video, acestea nu pot face nimic altceva decât să imortalizeze. Elevii constănţeni îşi doresc ca actele de violenţă să fie prevenite şi împiedicate, nu doar ca dosarele penale care survin acestora să fie soluţionate“, declară Andrei-Mihai Tănase, liderul AEC.

AEC solicită primarului Decebal Făgădău şi consilierilor locali ca în cel mai scurt timp să înfiinţeze un grup de lucru, împreună cu reprezentanţi ai altor autorităţi cu atribuţii în domeniu, iar până la 1 septembrie 2018 să fie adoptate măsuri pentru ca elevii constănţeni să înveţe în unităţi de învăţământ în care intregritatea fizică nu le este pusă în pericol.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.

De-a lungul timpului, AEC şi-a câştigat notorietatea şi credibilitatea în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România.

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). 

Pe aceeaşi temă: 

Elevii critică declaraţia Vioricăi Dăncilă despre trasul de urechi „ca la şcoală“

Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, despre elevii care au criticat-o pe Viorica Dăncilă: „Repetenţi înrăiţi sau lingăi didactici. Jalnic!“