VIDEO Descoperire uluitoare la Cazinoul din Constanţa. O fereastră-scoică, aidoma celei de pe faţadă, era ascunsă sub glet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fereastra secretă descoperită la Cazinoul din Constanţa Sursa Funky Travel

Constructorii au descoperit o fereastră secretă în Cazinoul din Constanţa - de fapt, o fereastră în formă de scoică, identică aceleia care poate fi văzută de pe faleză. Superbul vitraliu fusese astupat la extinderea spre mare a edificiului.

Lucrările de reparare a Cazinoului au început, edificiul emblematic al Constanţei fiind acoperit, în sfârşit, cu schele. 

La darea jos a gletului vechi, echipa de constructori a scos la iveală vechea fereastră în formă de scoică, ce se „reflecta“ pe peretele dinspre mare ca o imagine în oglindă a ferestrei de pe faţada Cazinoului, vizibilă de pe faleză.

Cazino Constanţa scrie: 

„Constructorii au descoperit o fereastră secretă în Cazino

Printre sutele de ştiri despre COVID 19 s-a strecurat, în urmă cu câteva zile, informaţia că autorităţile din Constanţa au emis autorizaţia pentru lucrările de consolidare şi restaurare a Cazinoului din Portul Tomis. O ştire poate neînsemnată în oceanul de veşti înspăimântătoare despre răspândirea şi efectele noului coronavirus.

Dar, spre uimirea tuturor, a localnicilor şi a turiştilor, care acum urmăresc doar virtual valurile care se sparg de faleză, clădirea Cazinoului a fost îmbrăcată în schele, iar muncitorii chiar lucrează atât la interior, cât şi la exterior, a ieşit la lumină sub ciocanele muncitorilor.  

Comoara ascunsă sub multe straturi de glet ieftin

Iniţial, Cazinoul era mult mai suplu, mai subţire. Partea dinspre mare, aşa cum o vedem acum, nu exista. Etajul superior avea doi pereţi, fiecare cu câte o fereastră de mari dimensiuni, în formă scoică.

Cea dinspre uscat, pe care o vedem şi încă una pe peretele dinspre mare. În cursul anilor, clărirea s-a extins cu săli suplimentare de spectacole şi restaurante, astfel încât a trebuit modificată.

Cazinoului i s-a adăugat încă o încăpere uriaşă, numită Sala Oglinzilor, pe partea dinspre mare. Era despărţită de Sala de Spectacol-Cabaret chiar de imensa fereastră încastrată în zid.

Istoricul de artă Doina Păuleanu povesteşte că a doua fereastră sub formă de scoică a dispărut în timpul lucrărilor de refacere. Iar arhitecul Radu Cornescu, cel care cunoaşte clădirea Cazinoului ca liniile din propria palmă, este de părere că fereastra a fost astupată în 1971. Dar această structură plină cu vitralii a ieşit la lumină în urmă cu două zile.

Muncitorii care lucrează la refacerea interiorului dau jos tencuiala pereţilor, iar unul dintre ei şi-a dat seama că sub straturile ieftine de glet stă de fapt o comoară. Descoperirea o veţi găsi la secunda 32. 

Via funkytravel.ro“ 

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiţiei - de 30 luni (dintre care 3 luni dedicate activităţii de proiectare).

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Cazinoul din Constanţa, „îmbrăcat” în schele. Când încep lucrările de reabilitare

Când încep lucrările la Cazinoul din Constanţa. „Avem finanţare, avem proiectul, ne ţinem de termene”