Cum se prepară „Storceagul“, regina ciorbelor pescăreşti. Carnea specială care trebuie folosită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de Storceag                                                                    FOTO: Facebook Cosmin Tîrnăcop

Reţeta ciorbei de „Storceag” este influenţată de gastronomia ucraineană. Sfântu Gheorghe este cel mai renumit loc din Delta Dunării unde se poate mânca această specialitate.

Oamenii deltei sunt specialişti în pregătirea ciorbelor de peşte, însă „regina” acestora este cunoscută sub denumirea de Storceag.

Storceagul se prepară numai din carne de sturion (morun, nisetru, păstrugă sau cegă), zona renumită pentru acest fel de mâncare fiind localitatea Sfântu Gheorghe. De altfel, în fiecare an, la hramul bisericii, gospodinele prepară ciorba la ceaun.

„Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România — la Sfântu Gheorghe — Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă — şi continentală şi pescărească totodată — dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul). Tăria nu se leagă cu ciorba uşoară ci un vinuţ mic şi poznaş, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcii, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil, Se poate bea şi un vin uşor şampanizat roze, specific zonei deltei, produs pe Grindurile Letea şi Caraorman”, spune Radu Anton Roman.



Conform specialistului pentru Storceag avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 g cartofi
  • 1 ceapă  
  • 1 morcov
  • 100 g smântână subţire
  • 1 ou
  • 1 linguriţă sare;
  • 1 legătură mărar
  • 1 vârf cuţit piper pisat;
  • 1 kg carne de sturion — morun, nisetru, păstrugă, cegă (sau orice alt peşte mare alb);


Mod de preparare:

Se pun 2 litri apă cu sarea şi piperul la fiert. Se taie în bucăţele cât mai mărunte morcovul, cartofii, ceapa (dar nicicum nu se rad şi nici prin mixer nu se trec, că nu facem cremă). Se taie carnea de peşte (dezosată) în cuburi de aproximativ 2 cm latura. Când apa dă în clocot se pun toate astea la fiert. Se bate smântână cu oul şi cu o cană de apă. Se toacă mărarul.

După douăzeci de minute de fiert se adaugă ciorbei noastre smântână şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă într-un clocot.

Pe aceeaşi temă:

Reţete călugăreşti din bucătăria mănăstirii Dervent. Cum preparăm dulceaţa din coajă de pepene roşu



 

Mai multe pentru tine:
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Motivul halucinant pentru care Emmanuel Macron a apărut cu pantofi cu două numere mai mari. Imaginile sunt reale și au încins Internetul
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei