Cum se prepară „Storceagul“, regina ciorbelor pescăreşti. Carnea specială care trebuie folosită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de Storceag                                                                    FOTO: Facebook Cosmin Tîrnăcop

Reţeta ciorbei de „Storceag” este influenţată de gastronomia ucraineană. Sfântu Gheorghe este cel mai renumit loc din Delta Dunării unde se poate mânca această specialitate.

Oamenii deltei sunt specialişti în pregătirea ciorbelor de peşte, însă „regina” acestora este cunoscută sub denumirea de Storceag.

Storceagul se prepară numai din carne de sturion (morun, nisetru, păstrugă sau cegă), zona renumită pentru acest fel de mâncare fiind localitatea Sfântu Gheorghe. De altfel, în fiecare an, la hramul bisericii, gospodinele prepară ciorba la ceaun.

„Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România — la Sfântu Gheorghe — Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă — şi continentală şi pescărească totodată — dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul). Tăria nu se leagă cu ciorba uşoară ci un vinuţ mic şi poznaş, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcii, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil, Se poate bea şi un vin uşor şampanizat roze, specific zonei deltei, produs pe Grindurile Letea şi Caraorman”, spune Radu Anton Roman.



Conform specialistului pentru Storceag avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 g cartofi
  • 1 ceapă  
  • 1 morcov
  • 100 g smântână subţire
  • 1 ou
  • 1 linguriţă sare;
  • 1 legătură mărar
  • 1 vârf cuţit piper pisat;
  • 1 kg carne de sturion — morun, nisetru, păstrugă, cegă (sau orice alt peşte mare alb);


Mod de preparare:

Se pun 2 litri apă cu sarea şi piperul la fiert. Se taie în bucăţele cât mai mărunte morcovul, cartofii, ceapa (dar nicicum nu se rad şi nici prin mixer nu se trec, că nu facem cremă). Se taie carnea de peşte (dezosată) în cuburi de aproximativ 2 cm latura. Când apa dă în clocot se pun toate astea la fiert. Se bate smântână cu oul şi cu o cană de apă. Se toacă mărarul.

După douăzeci de minute de fiert se adaugă ciorbei noastre smântână şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă într-un clocot.

Pe aceeaşi temă:

Reţete călugăreşti din bucătăria mănăstirii Dervent. Cum preparăm dulceaţa din coajă de pepene roşu



 

Mai multe pentru tine:
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Prima Doamnă din Oman primește o distincție fără precedent! I-a fost înmânată chiar de soțul ei, sultanul Haitham bin Tarik Al Said
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești