Constanţa: Revelion cu borş de peşte în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atmosfera a fost întreţinută de un cor rusesc

Vremea frumoasă dar şi pasiunea pentru pescuit au atras de Revelion în Delta Dunării sute de turişti.Aceştia au avut prilejul să facă o cură de peşte sub toate formele posibile, să se plimbe cu barca pe canalele Deltei şi, cu puţin noroc, chiar să prindă câteva exemplare de ştiucă sau crap.

„Borş de peşte, icre de ştiucă, somn la grătar, saramură de crap sunt doar câteva dintre bunătăţile pe care le-am servit de sărbători. Pentru ca mâncarea să pice mai bine am făcut vin fiert, ţuică fiartă, spectacole cu muzică tradiţională lipovenească, plimbări, pescuit. Lumea s-a simţit bine. Am avut şi turişti din Bucureşti“, povesteşte Sorin Florea, patronul unei pensiuni din Murighiol.

Normal, de pe mese nu putea să lipsească piesa de rezistenţă: borşul de peşte, care, spun localnicii, nu are niciunde un gust mai bun decât în Delta Dunării. „Categoric, pe lângă peşte, apă şi vodcă ingredientul indispensabil pentru o ciorbă de peşte adevărată este Delta. Am mai încercat şi prin alte părţi, dar n-a ieşit decât o ciorbă normală, cu tot peştele cărat de la Tulcea, dar apa de la robinet sau mai rău, plată, nu se compară cu cea de Dunăre. Ăsta ar fi al doilea ingredient strict necesar, la găleată, luat direct din canal“, explică Sorin Solotchin, patronul unei pensiuni din Sulina.

„Peştele de borş trebuie să fie cât mai proaspăt. Apoi, nu-l spălaţi prea tare. Jos solzii şi tăiat pe burtă, apoi îi scoatem maţele şi alte măruntaie, fierea mai ales, gătiţi-l o dată cu apa curată şi gata. Mai ales, nu-i scoateţi branhiile şi nici alte «oase amare» pentru că nu există. E doar o legendă întreţinută de cei ce sparg fierea din neîndemnare, iar capetele de peşte sunt cele care dau gust. Icrele, lapţii, măruntaiele de răpitor se pun şi ele la fiertură“, completează Sorin.

An mai slab

La capitolul turişti, proprietarii de pensiuni spun că au stat mai slab decât în ceilalţi ani. Gradul de ocupare în Delta Dunării fiind de până la 50%. „Am stat la foc de tabără la un grătar, am mâncat borş, peşte de toate felurile. Au chemat un cor şi am petrecut până spre dimineaţă. Am făcut şi o partidă de pescuit pe canalul Caraorman şi chiar am prins vreo trei peştişori, aşa de încurajare. Am dat 120 de lei cu tot cu trei mese şi cazare“, povesteşte Dan Drăgan despre Revelionul petrecut la Crişan, pe canalul Sulina.

Mai multe pentru tine:
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune