Constanţa: Revelion cu borş de peşte în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atmosfera a fost întreţinută de un cor rusesc

Vremea frumoasă dar şi pasiunea pentru pescuit au atras de Revelion în Delta Dunării sute de turişti.Aceştia au avut prilejul să facă o cură de peşte sub toate formele posibile, să se plimbe cu barca pe canalele Deltei şi, cu puţin noroc, chiar să prindă câteva exemplare de ştiucă sau crap.

„Borş de peşte, icre de ştiucă, somn la grătar, saramură de crap sunt doar câteva dintre bunătăţile pe care le-am servit de sărbători. Pentru ca mâncarea să pice mai bine am făcut vin fiert, ţuică fiartă, spectacole cu muzică tradiţională lipovenească, plimbări, pescuit. Lumea s-a simţit bine. Am avut şi turişti din Bucureşti“, povesteşte Sorin Florea, patronul unei pensiuni din Murighiol.

Normal, de pe mese nu putea să lipsească piesa de rezistenţă: borşul de peşte, care, spun localnicii, nu are niciunde un gust mai bun decât în Delta Dunării. „Categoric, pe lângă peşte, apă şi vodcă ingredientul indispensabil pentru o ciorbă de peşte adevărată este Delta. Am mai încercat şi prin alte părţi, dar n-a ieşit decât o ciorbă normală, cu tot peştele cărat de la Tulcea, dar apa de la robinet sau mai rău, plată, nu se compară cu cea de Dunăre. Ăsta ar fi al doilea ingredient strict necesar, la găleată, luat direct din canal“, explică Sorin Solotchin, patronul unei pensiuni din Sulina.

„Peştele de borş trebuie să fie cât mai proaspăt. Apoi, nu-l spălaţi prea tare. Jos solzii şi tăiat pe burtă, apoi îi scoatem maţele şi alte măruntaie, fierea mai ales, gătiţi-l o dată cu apa curată şi gata. Mai ales, nu-i scoateţi branhiile şi nici alte «oase amare» pentru că nu există. E doar o legendă întreţinută de cei ce sparg fierea din neîndemnare, iar capetele de peşte sunt cele care dau gust. Icrele, lapţii, măruntaiele de răpitor se pun şi ele la fiertură“, completează Sorin.

An mai slab

La capitolul turişti, proprietarii de pensiuni spun că au stat mai slab decât în ceilalţi ani. Gradul de ocupare în Delta Dunării fiind de până la 50%. „Am stat la foc de tabără la un grătar, am mâncat borş, peşte de toate felurile. Au chemat un cor şi am petrecut până spre dimineaţă. Am făcut şi o partidă de pescuit pe canalul Caraorman şi chiar am prins vreo trei peştişori, aşa de încurajare. Am dat 120 de lei cu tot cu trei mese şi cazare“, povesteşte Dan Drăgan despre Revelionul petrecut la Crişan, pe canalul Sulina.

Mai multe pentru tine:
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Prima Doamnă din Oman primește o distincție fără precedent! I-a fost înmânată chiar de soțul ei, sultanul Haitham bin Tarik Al Said
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."