Premieră în România: călătorie virtuală 3D în Roma şi în Sarmizegetusa. Expoziţie-eveniment la Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţie virtuală 3 D la MNIT Cluj-Napoca. FOTO: MNIT

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a inaugurat, joi, prima expoziţie internaţională virtuală 3D  din România.  Vizitatorii vor putea călători virtual în Forul Păcii şi Forul lui Augustus, din Roma antică, dar şi în capitala provinciei romane Dacia, Sarmizegetusa.

Din data de 7 aprilie şi până la sfârşitul lunii septembrie clujenii şi vizitatorii oraşului vor avea ocazia să călătorească în timp şi spaţiu în cadrul expoziţiei 3D Roma - Sarmizegetusa. Turn ON the History. Biletul de intrare costă 3 lei.

“Este o nouă modalitate atractivă de a descoperi şi învăţa istoria şi constituie, atât pentru cei tineri, cât şi pentru cei pasionaţi de istorie şi arhitectură, o invitaţie la o călătorie în timp şi spaţiu. Vizitatorii au posibilitatea de a se plimba virtual prin Roma antică şi să vadă Forul Păcii şi Forul lui Augustus, dar şi prin capitala provinciei romane Dacia, Sarmizegetusa, unde pot vedea cum arătau Templul Mare şi sediul guvernatorului financiar din Dacia”, a spus Carmen Ciongradi, directoarea Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT).  Practic pe unul dintre pereţii sălii expoziţionale este proiectată o imagine 3 D care reconstituie patru obiective: două din Roma antică -  Forul lui Augustus şi Forul Păcii de la Roma şi două din Sarmizegetusa - Templului Mare din Sarmizegetusa şi sediul guvernatorului financiar al Daciei, praetorium procuratoris. Urmariţi un video despre cum funcţionează sistemul preluat de pe Clujulcultural.ro. 

Tehnologie folosită la jocurile kikect 

“Vizitatorii vor sta în faţa imaginii şi vor putea face o plimbare virtuală prin respectivele obiective printr-o tehnologie asemănătoare celor folosite în jocurile video te tip <<kinect>>. Un senzor va prelua mişcările corpului, astfel dacă vrea să înainteze trebuie să facă un pas înainte,  respectiv dacă vrea să se oprească va păşi în spate. De asemenea, prin mişcarea corpului în stânga sau în dreapta  se va stabili direcţia de înaintare”, a explicat Cristian Dima, reprezentantul MNIT care s-a ocupat de instalarea expoziţiei. El a mai precizat că în plimbarea virtuală, vizitatorii vor putea găsi artefacte 3D pe care le vor putea selecta cu ajutorul unui dispozitiv, iar o altă personă va putea pe un ecran mai mic, aflat în apropiere să interacţioneze virtual cu acesta.  “Cei ce participă vor primi QR coduri, care le vor permite să acceseze de acasă planurile 3 D ale obiectivelor vizitate”, a mai explicat Dima. În cea de-a doua sală a expoziţiei vor putea fo admirate arteface de la Sarmizegetusa reconstruite, iar artefactele de la Roma vor fi disponibile doar în spaţiul virtual. 

Parteneri din Italia

Expoziţia a fos realizată de MNIT împreună cu partenerii acestora, Istituto per Tecnologie Applicate ai Beni Culturali, Roma, Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali din Roma şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Expoziţia 3D Roma - Sarmizegetusa. Turn ON the History reprezintă un concept modern de expoziţie interactivă pentru public, fiind prima expoziţie internaţională de acest gen în România ce prezintă elemente din cultura antichităţii clasice romane. Expoziţia combină artefacte reale, ce vor putea fi descoperite de vizitatori într-un mod ingenios în spaţiul expoziţional, cu restaurarea digitală 3D a acestora. Publicul va putea avea în acest fel ocazia să manipuleze obiectele pe care arheologii le descoperă în cercetările lor din siturile romane. Vizitatorii vor putea călători înapoi în timp pentru a regăsi obiecte pierdute şi să afle mai multe despre viaţa strămoşilor lor. De asemenea, cei care vor fi curioşi să treacă pragul muzeului clujean vor putea descoperi şi o parte din munca de cercetare arheologică a colectivului de cercetare de la Sarmizegetusa.

Citeşte şi

Cetăţile dacice, monumente UNESCO abandonate. Cel mai important proiect de cercetare arheologică din România a fost sistat

Vandalii şi celţii din Ardeal, subiect de expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei